23948sdkhjf

Stigande världsmarknadspriser på sågtimmer

Världsmarknadspriserna på sågtimmer steg under andra kvartalet i år. Men variationerna i pris var ändå stora på olika håll i världen, enligt nyhetsbrevet Wood Resource Quarterly.
Under andra kvartalet 2014 blev världsmarknadspriserna på sågtimmer de högsta på tre år. Genomsnittspriset per kubikmeter nådde 89,93 dollar. Variationerna mellan olika marknader var dock stora. Generellt ökade priserna i Nord- och Sydamerika, Östeuropa och Oceanien. I Västeuropa, däremot, föll priserna.

Europa kännetecknas generellt av såväl stor import som export av sågtimmer. Under 2013 var sågtimmerimporten den högsta på fem år. Exporten var den högsta på hela tio år.

En titt på olika länders produktion av sågade trävaror visar att den nordiska sågverksindustrin ökade såväl volymer som priser under första halvåret 2014. Exporten ökade med tio procent jämfört med samma period 2013. Leveranserna till Egypten, Storbritannien, Frankrike och Algeriet ökade mest.

USA och Kanada, däremot, kännetecknades av en minskning. I maj sjönk exempelvis de bägge ländernas produktion med 6 procent. Detta är ett trendbrott efter en lång tid av produktionsökningar.

Tysklands export av sågade barrträvaror har minskat under flera kvartal. Men under andra kvartalet 2014 vändet det. Landet är en nettoexportör av sågat. Tyskland är världens sjätte största importör av sågade trävaror.

Trävaruimporten till Kina har haft en krokig väg uppåt under året. Under februari importerades endast 1,1 miljoner kubikmeter. I juli var motsvarande siffra 1,8 miljoner kubikmeter.

I Japan tycks minskningen av träkonsumtionen ha avstannat. Mellan april och maj var minskningen 4,5 procent. Men det finns nu tecken på att efterfrågan ökar och når samma nivåer som 2013.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078