23948sdkhjf

Peppa en politiker

Nya politiker tar nu över i regeringen och i många regionala och lokala styren. En regering ledd av en före detta industriarbetare och med Miljöpartiet som deltagare borde ju gynna träindustrin, kan man tycka. Trä i hus, möbler och broar är ju det effektivaste sättet att binda koldioxid, så miljökämparna bör vara på vår sida. Politiker som känner väl till industrin bör samtidigt vara medvetna om hur mycket den trämekaniska industrin betyder för sysselsättning och skatteintäkter, inte minst i delar av landet där sysselsättningen skulle vara betydligt lägre utan träindustri.
Den politiker som tittat på uthållig utveckling, råvaruläge och globala behov kan dessutom lätt se den stora potentialen för tillväxt och nya företag i branschen.

Så borde det vara. Så kan det också säkert bli, men det sker knappast utan aktivt agerande från företagen. Nu gäller det att snabbt berätta för alla nya makthavare hur det ligger till. Att det bästa sättet att gynna tillväxten är att dra nytta av den tillväxt vi redan har, i skogen. Att det bästa sättet att förbättra miljön är att bygga i trä, inte att ”spara skog”. Att den svenska träindustrin har förutsättningar att växa och att skapa nya marknader över hela världen och inom nya områden.
TMF, Svenskt Trä och Träbyggnadskansliet gör viktiga insatser för att informera politiker om verkligheten, men allt kan inte ske via centrala organisationer. Södra bjöd före valet in dåvarande landsbygdsministern till ett av sina sågverk, och exemplet bjuder till efterföljd. Om alla träindustriföretag bjuder en politiker var kan branschen snabbt förbättra kunskapsläget hos våra politiska företrädare.

Man kan även engagera politiker aktivt. Smart Housing Småland är ett exempel på ett projekt där politiker och politiska maktcentra blivit en integrerad del tillsammans med näringslivet och forskarvärlden. Smart Housing Småland är en stor och långsiktig satsning, men politiker kan med fördel engageras även i mer begränsade projekt.

NTT och woodnet.se satsar allt mer på att sprida kunskaper även i direkt kontakt med våra läsare, via seminarier och utställningar. Nyligen genomförde vi Kunskapsdagen Stora Trähus, med över 120 deltagare. Inga politiker denna gång, däremot många arkitekter och andra yrkesgrupper utanför själva träindustrin. Vid framtida event räknar vi med att även kunna engagera politiska företrädare, inte minst regionala och lokala makthavare. Träindustrin har lösningen på mycket, vi måste bli bättre på att tala om det för våra politiker.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062