23948sdkhjf

Nu testas studentbostad i miniformat

Studentbostäderna Bokompakt invigs den 29 oktober i Lund. Det handlar om bostäder som är så små att det krävts dispens från byggreglerna.
Bokompakt byggs i trä. Bostäderna kännetecknas av yteffektivitet och låg resursanvändning. Byggherren ÅF Bostäder utlovar dessutom "rimliga hyror".

Nu står 22 bostäder i olika utföranden färdiga för studenterna vid Lunds universitet.

Utvecklingsprojektet Bokompakt handlar främst om litenhet. Varje hyresgäst har tio kvadratmeter att förfoga över. För att få bygga så små enheter har AF Bostäder fått dispens från gällande byggregler.

- Vi är glada för dispensen men framför allt så är vi nöjda med att vi har haft en referensgrupp med studenter med på hela resan. Deras tankar har getts stort utrymme i projektet och visar att en liten bostad är både funktionell och attraktiv, säger Henrik Krantz som är vd på AF Bostäder i ett pressmeddelande.

Det lilla formatet leder också till mindre miljöpåverkan.
- En liten yta kräver mindre uppvärmning och färre lampor. Vi har dessutom återvinning av spillvattenvärme och solceller på taken som gör bostäderna självförsörjande vad gäller uppvärmning. Bokompakt byggs i trä som är ett bättre miljöval än till exempel betong, säger Magnus Cederberg som är fastighetsutvecklingschef på AF Bostäder.

AF Bostäder menar också att Bokompakt visar hur bostadsbristen för studenter kan mötas. Projektet sätter fingret på en viktig fråga för studentbostadsmarknaden, nämligen att studentbostäder är en genomgångsbostad:
- Dagens regler för nyproduktion tar inte hänsyn till att studentboendet används under en begränsad period. Våra hyresgäster försvinner vidare ut i livet efter ett par år och det är precis så det ska vara, därför vill vi visa att vissa undantag behövs för att vi ska hamna på rimliga hyror, säger Henrik Krantz.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062