23948sdkhjf

Flest maskinolyckor bland unga

Maskiner är den näst vanligaste orsaken till allvarliga personskador på den svenska arbetsmarknaden. Störst risk att skadas har unga i åldern 16-25 år. Det visar en ny rapport från AFA Försäkring.
Under åren 2008-2012 inträffade 13 256 allvarliga olycksfallsskador på svenska arbetsplatser inom industri, bygg- och anläggningsverksamhet. Var fjärde olycksfallsskada (totalt 4 937 skador under perioden) uppstod i kontakt med maskiner, verktyg eller lyftanordningar. Fyra av fem skador som orsakas av maskiner leder till medicinsk invaliditet.

Olyckor av denna typ är vanligast inom verkstadsindustri och inom bygg- och anläggningsverksamhet. Det vanligaste är att den skadade fastnar i en maskin med en hand eller en eller flera fingrar. I de utvalda yrkesgrupperna inträffar drygt 500 allvarliga fingerskador per år, varav 77 leder till amputationer.

Risken är påtagligt förhöjd för ungdomar i åldern 16-25 år. Det gäller alla studerade yrkesgrupper. Överisken är störst inom metallhantverk, reparatörsarbete och processoperatörsarbete, där unga män löper en 1,7-1,8 gånger större risk att drabbas än den genomsnittlige mannen i yrkesgruppen. Inom vissa yrkesgrupper (exempelvis bygg- och anläggningsarbete) har även den äldsta åldersgruppen en överrisk.

Rapporten baseras på statistik ur AFA Försäkrings skadedatabas. Skadedatabasen är en unik i sin omfattning. Mer än fyra miljoner svenskar omfattas av den kollektivavtalade arbetsskadeförsäkringen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062