23948sdkhjf

Småhusbranschen kritisk mot nya krav för bolån

Nu blir det ännu svårare för unga att köpa bostad. Det anser småhusbranschen angående Finansinspektionens förslag om tuffare amorteringskrav för bolån. De efterlyser istället regler som stimulerar bostadsbyggandet.
- Amorteringskrav kan i och för sig vara bra, det är viktigt att hushållens skulder hanteras, men så här tuffa amorteringskrav i kombination med ett existerande bolånetak stimulerar inte nyproduktion. Det här gör det ännu svårare för unga att komma in på bostadsmarknaden vilket är allvarligt, säger David Johnsson, vd på Trä- och möbelföretagen, TMF, i ett pressmeddelande

Finansinspektionens förslag innebär att nya bolån måste amorteras ned till 50 procent av bostadens värde. Nu kommer förslaget att beredas ytterligare när det gäller hur de nya reglerna ska utformas i detalj.

- Vi saknar fortfarande åtgärder som på riktigt leder till ett ökat bostadsbyggande. Det byggs för lite, det är själva grundproblemet till den branta prisutvecklingen. Men mycket återstår när det gäller hur förslaget i praktiken och i sin helhet kommer att se ut, säger Gustaf Edgren, projektledare branschutveckling trähus på TMF.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062