23948sdkhjf

Mindre störning i stan med påbyggnad i trä

Martinsons levererar bjälklaget i KL-trä till en påbyggnad på Södermalm i Stockholm. Nu inleds montaget i det trånga kvarteret. Materialets lätthet förenklar arbetet.
Nu inleds montaget av påbyggnaden i kvarteret Obelisken på Blekingegatan i Stockholm.

– Att bygga påbyggnaden i trä känns otroligt bra. Det är ett härligt och flexibelt naturmaterial som såklart är mycket lättare att bearbeta än stålbalkar. Visst är det speciellt att bygga påbyggnader mitt i centrala stan men träet underlättar, både vad gäller enkelhet och tidsåtgång, säger Daniel Boberg, vd för entreprenören Båge Bygg, iett pressmeddelande från Martinsons.

Förtätningen av kvarteret Oblisken har utförts i två etapper hittills. Nu har den tredje etappen påbörjats.

Det nio våningar höga bostadshuset ska utökas med en två våningar hög påbyggnad som omfattar 35 nya lägenheter. Kvarteret ligger på Blekingegatan på söder i Stockholm och i den trånga och tungt trafikerade stadsdelen har träet gjort processen enklare.

– Träets vikt och flexibilitet spelade en stor roll för valet av material. Betong skulle ha belastat den befintliga fastigheten för mycket. Genom bjälklaget i KL-trä kan vi dessutom bygga våningarna på befintlig grund, alltså på fastighetens tak. Eftersom det går snabbt att montera blir det också kostnadseffektivt, förklarar Daniel Wilded, försäljningsingenjör på Martinsons och tillägger:

– Att träet bidrar till en enklare och mindre tidskrävande process leder också till lite färre men framför allt kortare perioder av störningar i trafiken och på gatorna i kvarteret.

Totalt levererar Martinsons 1000 kvadratmeter KL-trä till Obelisken. KL-trä är ett byggelement gjort av korslimmat granvirke.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064