23948sdkhjf

Upp och ned down under

En ledare som skrivs med fötterna upp och huvudet nedåt, från svensk synvinkel, borde kanske vara väldigt annorlunda. Men efter en vecka med australiska husprojekt, sågverk och träföretag ser jag fler likheter än skillnader.
Det sågverksföretag jag besöker klagar på dåliga marginaler, hård konkurrens och dyr råvara. Stadsplanerarna pratar om trä som lösningen på behovet av hållbart stadsbyggande och nybyggen i befintlig miljö. Arkitekterna pratar om glädjen i att bygga hus i trä och att skapa offentliga byggnader som blir inbjudande i stället för skrämmande.

Hållbar utveckling är en grund för många diskussioner och debatter även i Australien. En annan är arbetstillfällen. Här tillverkas nästan ingenting längre, landet lever på en gigantisk råvaruexport till framför allt Kina. Nästan allt man kan köpa i affärer i Australien är därför tillverkat i Kina, för att skapa balans i handeln. En av de få saker som produceras i stor skala i Australien är faktiskt bostäder, och här ser man också en möjlighet att skapa en växande industri i form av produktion och montage av prefabricerade hus. Men ännu så länge får prefabricerade hus av trä importeras. I ett kommande reportage ska vi titta närmare på ett par stora projekt gällande stora CLT-baserade trähus, där råvaran kommer från Stora Enso i Österrike.

Rubrikens tal och ”upp och ned” är inte bara ordvitsande. Mycket är som sagt ned i fråga om industriproduktion och arbetsmarknad. Mycket är upp i fråga om optimism kring träbyggande. Enfamiljshus, ett boende som dominerar ännu mer här än i Skandinavien, har sedan länge byggts med trästomme, och nu tittar träindustrin alltså på en ny marknad i form av stora trähus. Både för bostäder i landets storstadsområden och för offentliga byggnader som bibliotek och sporthallar.

Efter framgången med Stora Trähus 2014 har NTT och woodnet.se redan börjat ta emot anmälningar till nästa års upplaga, och besöket i Australien förstärker intrycket av att stora trähus är på väg att bli stort på allvar, även globalt. Ämnet är hett både i Sverige och Australien, och av samma skäl. Klimatfrågan, trivsel i boendet och förnybar råvara är starka argument på båda halvkloten. Även behovet av att förtäta storstäderna, bygga i hamnarna och att kunna bygga snabbt är argument som gäller både i Australien, Sverige och många länder däremellan. Ett exempel på det globala intresset är att den kanadensiska arkitekten Michael Green i dag är en av de främsta förkämparna i världen för fler och högre trähus.
Stora trähus är helt enkelt den tulipanaros som möter en mängd motstridiga behov på en gång.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078