23948sdkhjf

Vidareförädling med vinst

År 2011 investerade Hilmer Andersson i Lässerud 75 miljoner i ett förädlingsverk. En ny hyvellinje med fingerskarvning byggdes för att ge flexibilitet och öppna för nya produkter. I dag kan vd Per Andersson konstatera att satsningen gick hem. En breddad kundbas och bredare produktutbud har bidragit till lönsamhet även i sämre konjunkturer.


– Investeringen 2011 har verkligen varit värd pengarna, säger Per Andersson i dag. Fingerskarvningen har gett oss nya kunder. Dessutom köper dessa kunder även andra produkter, så investeringen har även dragit med sig en ökad försäljning även av de produkter vi redan hade. Totalt sett blir vi mindre sårbara för svängningar på marknaden, så investeringen har varit viktig för företaget.

Hilmer Andersson ligger långt västerut i Värmland, och har sin huvudmarknad i Norge.
– Det är svårt att satsa på mer än en huvudmarknad, och vi har närmare till stora marknader i Norge, konstaterar Per Andersson.
Två tredjedelar av produktionen går till Norge, där kunderna i första hand finns inom industriellt byggande, det vill säga trähusfabriker och producenter av byggelement.
– Men en ökande del går till bygghandeln i Norge, säger Per Andersson. Över huvud taget ökar våra leveranser till Norge, framför allt av förädlade produkter.
Till Sverige går cirka 20 procent av produktionen, allt till industriellt byggande.
– Detta har ökat de senaste åren, i takt med att husbyggandet satt lite bättre fart i Sverige.

Investeringarna fortsätter hos det lönsamma sågverket i västra Värmland. I år har man byggt en ny kontorsdel som innehåller en konferensanläggning för över hundra personer. Här kan man samla hela personalen för information eller utbildning.
– Men anläggningen blir också en viktig resurs för att kunna arrangera event och utbildning för kunder, till exempel inom bygghandeln, säger Per Andersson. De nya lokalerna ger möjligheter för större aktiviteter än vad som varit tänkbart tidigare.

På tekniksidan har Hilmer Andersson precis dragit igång grundarbetena för en ny panna. Montaget ska inledas i februari 2015 och driften ska vara igång efter sommarsemestern. Pannan levereras av Saxlund Bioenergy.
– Den nya pannan behövs för att vi ska kunna bygga nya torkar. Nu vill vi först se att pannan kommer igång som planerat och att konjunkturerna ser skapliga ut, men sedan räknar vi med att bygga nya torkar relativt snart.
Den nya pannan ger också möjlighet att elda alla typer av bränslen, inte minst städbark som därmed förvandlas från minuspost till värdefull energi.

En investering som är några år gammal men som fått sitt erkännande i år är den automatiska krokmätningen. Under sommaren godkändes den som kvalitetsmätning av opartiska bedömare.
– Det är vi först med i Sverige så vitt jag vet, säger Per Andersson.

Fakta Förädlingsverket
vid Hilmer Andersson

Fingerskarvning upp till 12 meter. Kapacitet cirka 1 000 löpmeter per timme.
Hyvel: Weinig (Waco) Hydromat 5000 med sex spindlar. Kapacitet cirka 300 meter per minut.
Fräsning och limning: Grecon.
Kringutrustning: Goodtech.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062