23948sdkhjf

Maskininvestering som lyfte svarveriet

För sju år sedan vände Kinnareds Svarveri en negativ trend genom en ovanlig maskininvestering. Verksamheten fick en ordentlig skjuts framåt. Härom året blev det en maskin till.


Vi var nära fallrepet, medger Daniel Örnstedt vd för Kinnareds Svarveri, när han pratar om den ekonomiska krisen som blev en vändpunkt för sju år sedan.
Företaget gjorde då något som ingen annan i Sverige gjort: de investerade i en CNC-maskin med åtta axlar.
Det lilla företaget, med sju anställda, kunde övergå till automatiserad produktion av ben till sängar, stol och bord samt räckesstolpar. Maskinen svarvar, fräser, putsar, borrar samtidigt kan den vrida stycket under bearbetning.
Maskinen, levererad av Burbage från Intorex, heter TCM 1500 och kostade då cirka 2,3 miljoner kronor – en avsevärd summa för det lilla företaget.

Svarveriet har inte behövt ångra investeringen. Daniel Örnstedt medger dock att inkörningen inte var den lättaste. Det föll på hans lott att programmera – och att provköra.
– Maskinen hade ett eget CAD-program. Men det räckte inte att "bara" lära sig programmera. Allt kan inte göras i datorn, man måste ut och provköra i produktionen. Det gick åt många kvällar när alla våra produkter skulle läggas in i programmen.

I dag är läget ett helt annat. Alla produkter finns inlagda i CAD-programmet och det handlar nu mest om att komplettera med nytillkomna. Dessutom har Daniel Örnstedt blivit en rutinerad maskinprogrammerare.
– Fast vi borde vara fler som kan det här, säger han.
Häromåret hamnade Kinnareds svarveri återigen vid ett vägskäl, fast denna gång av en mer angelägen anledning.
– Vi hann inte med. Vi hade att välja mellan att gå upp ett skift eller att investera i en maskin till.
– Det fick bli en litet mindre CNC-maskin än den förra. Den heter TC 800 och klarar nästan allt som den tidigare gör. Skillnaden är vilka längder den kan bearbeta. Vår förra maskin klarar längder på 1 500 millimeter. Här går gränsen vid 800 millimeter.
Genom maskininvesteringarna har svarveriet skaffat sig en viktig konkurrensfördel.
– De säng- och stolsben som vi gör är inte lätta för andra att kopiera, säger han.

Kinnareds Svarveri har många olika kunder och utrustningen gör att de kan ställa om snabbt. Korta serier är en del av vardagen. Möbeltillverkare och specialsnickerier finns bland de cirka 20 kunderna. Samarbetsformerna varierar beroende på kund.
– En del skickar med eget råmaterial som de vill att vi bearbetar, andra köper materialet av oss.Vi jobbar med flera olika träslag som bok, ek, ask björk och till och med valnöt.
Då och då händer det att det dyker upp ett större projekt.
– På senaste möbelmässan i Stockholm fick vi kontakt med en möbeltillverkare på Västkusten. De vill att vi gör stolsunderreden, fyra ben på en ram. Det är en ganska stor order.

Daniel Örnstedt, som är utbildad verktygsmakare, driver Kinnareds svarveri tillsammans med pappa Roy.
– Jag är teknikern medan pappa är den som har störst intresse och mest kunskap om trä, säger han.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095