23948sdkhjf

Samverkan nyckelordet när Prowood invigdes

Samverkan var det ord som nämndes mest när forskarskolan Prowood invigdes vid Träcentrum i Nässjö av representanter för Linnéuniversitetet, Jönköpings tekniska högskola (JTH), KK-siftelsen och representanter för de företag som anställt industridoktorander. ”En milstolpe” menade Ola Adolfsson, vd vid Flexator som är ett av dessa företag.
Ola Adolfsson var en av många som betonade vikten av samverkan i samband med invigningen av Prowood, som skedde i samband med Träveckan 2014 och dess inspirationsdag vid Träcentrum i Nässjö. Ola Adolfsson noterade att Flexator tack vare det ökade samarbetet i utvecklingsfrågor numera hade nära relationer med forskningscentra som Högskolan i Jönköping, Linnéuniversitetet och Smart Housing. Han nämnde även betydelsen av branschorganisationen TMF, ”en viktig, viktig aktör” i arbetet med att öka samarbetet inom branschen.

Ann-Charlotte Larsson, prodekan vid Linnéuniversitetet betonade hur kontakter i nätverk ger nya idéer och leder till fler innovationer, och JTH:s vd Mats Jägstam menade att samverkan mellan forskare och företag var en av de viktigaste faktorerna för möjligheterna att driva utveckling.
– Glöm inte att två tredjedelar av all forskning sker i samhället och i företagen, noterade Mats Jägstam.

Forskarskolan Prowood har vi starten fem doktorander och sju företag som har eller vill anställa industridoktorander. Målet är att ha tio industridoktorander, men i dagsläget bedömer man att åtta är ett realistiskt mål. Man har haft många sökande, men matchningen mot företagen har varit en svår uppgift. Fortfarande finns dock möjligheter att anmäla intresse.

De företag som nu har industridoktorander är Flexator, Inwido, SP Trä, Swerea och Södra Innovation. Målet med Prowood är att driva projekt som hjälper företagen att utveckla nya produkter. Forskarskolan är ett samarbete mellan Träcentrum i Nässjö, Linnéuniversitetet och JTH. ProWood stöds av KK-stiftelsen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063