23948sdkhjf

De skapar gränslösa rum på möbelmässan

Möbelmässan i Stockholm (3–7 februari 2015) har bjudit in fyra kreatörer att gestalta ett rum som man hittar både i hemmet och i offentlig miljö; hotellobbyn, lunchrummet, hemmakontoret och sovrummet.
– Den traditionella gränsen mellan hem och offentlig miljö suddas ut mer och mer. I vår trendutställning vill vi ge inspiration och tips och visa hur detta kan se ut, berättar Cecilia Nyberg, projektchef för Stockholm Furniture & Light Fair i ett pressmeddelande.

Uppdraget att gestalta mässans Trendutställning 2015/16 har denna gång gått till formgivare Johanna Asshoff, Sverige; färgexpert Dagny Thurmann-Hoelseth, Norge; trendexpert Stefan Nilsson, Sverige och inredningsstylist Lene Ostenfeldt, Danmark. Utställningen är placerad i C-hallen.

Johanna Asshoffs lunchrum är ljust och enkelt med stora rena ytor som skapar ett tydligt rum och ger plats åt de små detaljerna. I utformningen använder hon sig av naturmaterial och gröna växter och vackra former omfamnar den som kommer till rummet.

– I en tid när tempot runt omkring oss ökar, när våra liv snurrar runt och vi befinner oss i en utveckling som går snabbare än någonsin, behöver vi hämta energi och lugn. Lunchen är den korta stund på dagen som ger oss tillfälle att komma ner i varv, sitta ner och prata med vänner och kollegor. Jag vill att lunchrummet ska andas energi och ljus och samtidigt vara en plats som inspirerar, ger kraft och tid för kontemplation.

Johanna Asshoff är utbildad inredningsarkitekt och formgivare vid Carl Malmstens skola och driver sedan 2008 Asshoff & Brogård designstudio som är baserad i Stockholm.

Färgexperten Dagny Thurmann-Hoelseths sovrum gestaltas i skandinavisk maximalism. Stilen präglas av ett mildare och ledigare regelverk än den skandinaviska minimalismen. Här finns en större spännvidd i användning av färger. Det är en mix av olika uttryck, dyrt och billigt med fokus på det skandinaviska – både på klassiker och på ny modern design.

– Jag vill visa flexibiliteten i skandinavisk design och den mer maximalistiska synen på inredning, färgbruk och komposition. Detta är nu på väg att få en starkare roll på marknaden, men är inte på långa vägar lika känt som den skandinaviska minimalismen. Jag vill också utforska hotellens önskan om att bli mer personliga, samtidigt som många hem strävar efter ”hotellooken” i sovrummet.

Dagny Thurmann-Hoelseth, baserad i Olso är färgexpert och arbetar bland annat med färg- och trendanalyser och konceptutveckling för olika varumärken.

I tider av flexibla arbetstider och skiftande arbetsmiljöer skapar trendexperten Stefan Nilsson ett hemmakontor med fokus på avkoppling, skönhet men också på effektivitet. En av de viktigaste trenderna för 2015 handlar om ”reducerat” och ”den nya enkelheten”.

– Det trendigaste man kan göra är att arbeta två timmar för att sedan ägna resten av dagen åt att läsa en god bok, dricka te och samla energi. Men då behöver de två timmarnas arbete vara effektivt och fokuserat, säger Stefan Nilsson.

I miljön visas konkreta idéer för hur vi snabbt kan växla mellan det privata och det offentliga. Det handlar om förvaring och lösningar för att få undan eller kunna få fram saker. Allt i en miljö ska fungera både för att koppla av och för att koppla upp. Stefan Nilsson är design- och trendexpert och grundare av designarenan Designgalleriet som etablerades i Stockholm år 2008.

Lene Ostenfeldts hotellobby är i ett avspänt ställe där man kan slappna av, vänta, läsa, arbeta, njuta av en drink eller en kopp kaffe, bara vara själv eller umgås med andra – och möta nya människor.

– I min gestaltning vill jag lyfta våra skandinaviska rötter till en ny internationell nivå. Rummet ska andas lyx och överdåd och ge en varm och skön känsla. Under några år nu har den vita färgen härskat och en minimalistisk inredning var populär, men jag vill arbeta med en fingertoppskänsligt utvald färgskala. Mer färg är på intågande och jag hoppas kunna inspirera till mer mod i inredningen, menar Lene Ostenfeldt.

I takt med den teknologiska revolutionen där allt är tekniskt möjligt spelar känslan i ett hem eller på en offentlig plats en viktig roll. En snygg dekor räcker inte, inredningen har lyckats först när vi känner oss bekväma och kan interagera på ett naturligt sätt med varandra. Lene Ostenfeldt har sin bas i Holbæk och är verksam bland annat som interiörstylist, konceptutvecklare, designjournalist och författare.

Stockholm Furniture & Light Fair äger rum på Stockholmsmässan 3–7 februari 2015.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063