23948sdkhjf

Timmer från brandområdet på export

Nu har Mellanskog slutit avtal om export av timmer från brandområdet i Västmanland med skogs- och sågverksföretaget Pata AB. Sedan tidigare har det varit klart med timmerleveranser till Setra Group.
Många av Mellanskogs medlemmar drabbades av den stora branden i Västmanland. För Mellanskog har det varit viktigt att de ska få ut så högt värde som möjligt från den skog som avverkas.

Sedan tidigare har det varit klart med timmerleveranser till Setra Group. Nu har Mellanskog även slutit ett avtal om export av timmer från brandområdet med skogs- och sågverksföretaget Pata AB.
- Det känns väldigt positivt att vi nu kommit överens om denna affär. Det är många delar som ska falla på plats innan allt är klart, inte minst logistiken. Vi kommer även att använda klenare träd och ta ut sortimentet klentimmer. Det innebär att värdet till medlemmarna höjs och volymen bränsleved från området minskar. Exportaffären är totalt på 50 000 kubikmeter timmer, säger Bo Swartström, säljare på Mellanskog, i ett pressmeddelande.

Mellanskog är delägare i sågverkskoncernen Setra som också kommer att såga brandskadat timmer. Sågningen görs under en begränsad period eftersom stockarna måste hanteras separat och sågen måste sotsaneras efteråt.
- Vi tar inte ut någon massaved från brandområdet eftersom den inte kan användas för pappersproduktion, säger Bo Swartström.

För att kunna ge medlemmarna ett så högt värde som möjligt tar man även ut stolpar till olika ledningar. Stolparna har ett högre värde än normaltimmer. Delar av området har redan synats av och lämpliga träd för stolpar har märkts upp.

Timret kommer att skeppas med båt från Köpings hamn.

Foto: Kustbevakningen

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062