23948sdkhjf

Tre nya order till Valutec

Tre svenska sågverk har nyligen valt att öka sin torkkapacitet genom att investera i nya kammartorkar från Valutec.
De tre sågarna är Rörvik Timber i Rörvik, Nydala Trävaru och Norra Timber i Sävar som investerar i tre nya kammartorkar vardera.

– Vi jämförde Valutec mot flera andra leverantörer, men kände oss mest trygga med Valutec som vi arbetat med länge, säger Johan Fredriksson, produktionsutvecklare i Sävar. De har genomtänkta lösningar och en bra support.

I samtliga fall handlar det om att möjliggöra ökad produktionskapacitet. Sävar ökar från cirka 180 000 till cirka 210 000 kubikmeter. Nydala Trävaru ökar från dagens 90 000 till 120 000 kubikmeter och i Rörvik ökar kapaciteten med 30 000 till 150 000 kubikmeter.

Rörvik ser ökad efterfrågan på flera marknader, däribland Nordafrika där Egypten agerat draglok under lång tid. Produktionen består framförallt av virke till tryckimpregneringsindustrin och den Nordafrika marknaden.

Inte långt därifrån finns familjeägda Nydala Trävaru. Även de ser en ökad tillväxt på flera marknader och för dem var Valutecs service- och eftermarknadserbjudande viktigt.

– De är ju det stora märket i Sverige och de har en väl uppbyggd organisation för eftermarknadsarbete. Det är bra att de nu har en medarbetare på plats nere i södra Sverige som åker runt varannan vecka, säger delägaren Ingemar Lidman.

Samtliga kammartorkar byggs i rostfritt stål och har en kapacitet som ligger på cirka 10 000 kubikmeter årligen, beroende på användningsområde. I Sävar byggs de med extra långt blåsdjup och är dimensionerade både för fura, gran, bräder och plank.

– För oss är det bra med den ökade kapaciteten. I ett läge med bra konjunktur kan vi torka ökade volymer till 18 procent och om konjunkturen skulle vända neråt kan vi också erbjuda nedtorkning till 8 och 12 procent i högre utsträckning, vilket breddar marknaden för oss. Vi ser det här som en långsiktig investering, förklarar Johan Fredriksson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109