23948sdkhjf

Återvinn din julgran!

De svenska hushållen köper varje år tre miljoner granar. Om de lämnas in för återvinning skapas förnybar energi motsvarande 30 miljoner kilowattimmar. Det räcker till att försörja 1 200 villor med el under ett år.
- Julgranen kan eldas upp i ett kraftvärmeverk och bli grön värme och el. Att återvinna granen är ett fiffigt sätt att dra ett strå till stacken i klimatarbetet, säger Olof Johansson, miljöchef på Sveaskog, i ett pressmeddelande från Sveaskog.

Här är fem saker att tänka på när du ska köpa julgran.

1. Välj en färsk gran

En gran kan ha upp till åtta barromgångar. Titta på granen vid inköp och känn på barren närmast skottens toppar - det är årets barromgång och de ska sitta fast. Om de gör det så är granen färsk.

2. Korta och kapa vid behov

Låt granen stå skyddad utomhus tills det är dags att klä den. Kontrollera först rumshöjden och korta av granen vid behov. Även om granen inte behöver kortas så bör den ändå få en ny snittyta, ta bort några centimeter av rotändan.

3. Vattna granen rätt

Vattna din gran en gång per dag. Du kan också komplettera med att spreja med vatten på grenarna, på samma sätt som man duschar blommor.

4 . Hugg inte en egen julgran utan tillstånd från markägaren

Du har rätt att hugga en egen gran, men bara på din egen mark eller om du har fått markägarens tillstånd.

5. Återvinn din julgran

Julgranar räknas som grovavfall och ska lämnas till en återvinningscentral i din kommun. Information om var närmaste återvinningscentral finns hittar du på kommunens hemsida.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063