23948sdkhjf

Vackra och hållbara med rimligt pris

K3 är ett finskt projekt som syftar till att utveckla miljövänliga småhus som lämpar sig för industriell tillverkning.
Namnet på projektet kommer från de tre finska orden, Kaunis, Kestävä och Kohtuuhintainen som betyder vacker, hållbar, respektive rimligt pris - alltså K3. Projekt har initierats av Finska Kulturfonden och Fiskars Abp, i syfte att utveckla ett framtidens småhus som lämpar sig för industriell tillverkning. Husen förses med självdriven ventilation och ytterväggar utan ångspärr av plast, vilket särskiljer dem från dominerande byggmetoder av idag.
 Det första K3-småhuset är nu under byggnad och är klart i februari .

K3-husen baserar sig på byggplaner som Finska Kulturfonden beställde hösten 2009, från åtta nordiska arkitektbyråer. Målet var att främja arkitektskråets och småhusindustrins samarbete och att delta i gemensamma satsningar för att minska miljöutsläpp förorsakat av boende. Planerna har sedermera publicerats och finns nu till allmänt förfogande. För tillfället byggs två K3-hus. I Närpes byggs Villa Neore som ett elevarbete vid Yrkesakademin i Österbotten och i Fiskars Bruk i Raseborg uppförs Villa Finland, på gemensamt uppdrag av Finska Kulturfonden och Fiskars Abp.

Villa Finland beräkna stå klart i början av året. Husets stomme är byggd i tvärlaminat av massivt trä CLT. Huset i Fiskars kommer att hyras ut så fort det är klart. I såväl Närpes som Raseborg har man för avsikt att undersöka hur de nya byggnadstekniska lösningarna fungerar i praktiken. Därför förses husen med mätinstrument som mäter ventilation och fuktbalans.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078