23948sdkhjf

Nu är andra Need4b-villan invigd

I våras invigdes första energieffektiva Need4b-villan från Derome, nu har hus nummer två invigts.
För två år sedan inledde SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut och trähustillverkaren Derome ett samarbete, inom ramen för EU-projektet Need4b-villan, för att gemensamt göra det möjligt för fler att bygga energiekonomiskt och samtidigt möta allt tuffare energikrav. Två energisnåla trävillor har byggts och idag var det dags för invigning av den andra villan.

I våras fick robotfamiljen Grankvist flytthjälp av dåvarande bostadsministern, när det var dags för inflyttning i den första villan som byggdes inom ramen för Need4b-villan. Sedan dess har mätningar kring energieffektivt boende utförts i en simulerad boendemiljö och idag var det dags att ta klivet in i verkligheten när den andra klimatsmarta villan invigdes.

Den nybyggda klimatsmarta trävillan ligger på Göingegården i Varberg och här ska mätningar genomföras av SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut. Till skillnad från det första huset, som finns på SP:s anläggning i Borås, så kommer mätningarna i Varberg att genomföras i en verklig familjemiljö, så kallat Living Lab.

Villa Solgläntan har levererats av Deromegruppen under varumärket A-hus och är byggt med de senaste energieffektiva och byggnadstekniska lösningarna. ”Precis som det första huset har vi tillsammans med SP utvecklat och arbetat fram husets klimatskal, det vill säga väggar fönster, tak och grund”, berättar Anders Carlsson, Teknisk chef för Derome Hus. ”Det handlar om att minimera risken för att varm luft oavsiktligt lämnar huset och att kall luft kommer in, samtidigt som det är viktigt att ha bra balans i inomhusklimatet. Med projektet har vi möjlighet att i ett vanligt boendehus kunna mäta hur morgondagens teknik kan hjälpa oss att bo än mer klimatsmart inom en snar framtid”.

Huset går i vår till försäljning och de som väljer att flytta hit kan bland annat räkna med full kontroll över husets elförbrukning. ”Huset är utrustat med ett smart elsystem anpassat för framtidens krav”, förklarar Anders Carlsson. ”Du kan själv välja vilka tider som gäller för belysning och övrig utrustning, samt via din smartphone kunna kontrollera vad som händer i huset och styra på distans”.

Solens strålar behandlas på olika sätt av huset. De energieffektiva fönstren är försedda med solskydd, som sommartid stänger ute stora delar av solstrålningen samtidigt som solcellerna på taket fångar upp solens strålar och genererar 3 000 kWh per år. En nyproducerad villa i samma storlek och med relativt låg energiförbrukning (uppvärmning, tappvarmvatten och hushållsel) drar omkring 12 000 kWh per år. Tack vare Villa Solgläntans klimatskal, i kombination med solceller och uppvärmningssystem, så reduceras detta till 4 800 kWh per år.

I samband med invigningen fanns Ann-Charlotte Stenkil och Jana Nilsson, kommunalråd i Varberg, på plats för att öppna dörren till en av landets mest energieffektiva familjevillor och samtidigt lyckönska fortsättningen av Need4b -projektet och den betydelse som det har för framtidens klimatssmarta och energiekonomiska boende.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078