23948sdkhjf

Egon skadade tre miljoner kubikmeter

Södra beräknar att tre miljoner skogskubikmeter i Götaland har skadats i stormen Egon, av detta finns hälften på Södras medlemmars fastigheter.
Det är betydligt mindre än befarat med tanke på de vindhastigheter som uppmättes och Södra bedömer att omfattningen begränsades av gynnsam vindriktning. Men också för att tidigare stormar fällt känsliga skogsbestånd och att skogsskötseln bättre anpassats till stormrisken.

Södra har gjort en inventering av stormskadorna på 267 referensfastigheter väl spridda i Götaland. Bedömningen utifrån inventeringen är att stormskadorna motsvarar omkring 1,5 miljoner skogskubikmeter på Södras medlemsfastigheter, vilket innebär omkring tre miljoner skogskubikmeter totalt i Götaland. I huvudsak finns skadorna som strödda vindfällen och i utsatta lägen som hyggeskanter.

Stormskadorna finns i hela Götaland med stor variation mellan olika fastigheter, men med störst omfattning i Västra Götalands och Jönköpings län kring Vänern och Vättern.
Det är betydligt mindre omfattande skador än efter stormen Per som 2007 fällde 16 miljoner skogskubikmeter i Götaland, trots att ungefär lika höga vindhastigheter uppmättes i de båda stormarna. Stormen Gudrun 2005 fällde hela 75 miljoner skogskubikmeter.
Efter stormen Gudrun började skogsbruket en anpassning av skogsskötseln för att minska risken för kommande stormskador.
- I Södra har vi ändrat våra skötselinstruktioner. Numera gallras träden vid en lägre höjd och slutavverkningen sker tidigare i grandominerade bestånd, säger Göran Örlander, skogschef på Södra.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063