23948sdkhjf

Högsta domstolen anser att enstegstätade fasader är felaktiga

Högsta domstolen meddelade i en dom idag att så kallade enstegstätade fasader är felaktiga konstruktioner. Bakgrunden är en tvist mellan husägare och Myresjöhus. Målet är dock inte avgjort utan ska prövas i två steg.
Högsta domstolen meddelar prövningstillstånd i frågan om byggherrens ansvar ska gälla även efter garantitidens utgång, skriver Dagens Industri.

- Målet är alltså inte avgjort utan nu ska det prövas i två steg. Högsta domstolen har bara sagt att det är ett fel i konstruktionen, nu ska det prövas om det handlat om vårdslöshet, säger advokat Peter Savin som företräder Myresjöhus i målet, enligt tidningen.

Målet har vandrat hela vägen upp till Högsta domstolen efter att ett antal husägare stämt Myresjöhus för fukt- och mögelproblem i enstegstätade fasader.

Eksjö Tingsrätt har i en tidigare dom ansett att Myresjöhus är skadeståndsskyldiga och dömt till fördel för 34 husägare. Domen ändrades dock i Göta hovrätt där Myresjöhus friades. De aktuella husen i målet byggdes mellan 1999 och 2003.

Metoden med enstegstätade fasader användes flitigt av en mängd byggbolag i början av 2000-talet. Cirka 30 000 hus med putsfasad kan vara enstegstätade. Metoden innebär att det inte finns någon luftspalt bakom det yttre fasadskiktet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063