23948sdkhjf

Sorgens dag på Waco

Anrika Waco i Halmstad läggs ner då ägaren flyttar produktionen till Tyskland.
Det var en sorgens dag för personalen på Waco i går. Då gavs besked om att verksanheten i Halmstad ska läggas ner. När och hur verkar ännu vara en öppen fråga. Klicka på bilderna för att se dem större.

På 1950-talet fanns det cirka 100 tillverkare av trämaskiner i Sverige, nu finns det bara två gamla tillverkare av typiska trämaskiner kvar, WacoJonsereds och Ejca i Värnamo som utrustat slöjdsalar med enkla högvalitetsmaskiner sedan 40-talet. Och snart är Ejca ensam kvar.

Om två år skulle Waco fylla hundra år och Jonsereds som ingår i namnet har tillverkat trämaskiner sedan 1875. Bland annat var de först med den första enmanbetjänade motorsågen som fyllde 60 år i fjol.

Det är också en sorgens dag för Träsverige, även om det naturligtvis känns betydligt sämre för de 40 på Waco som inte vet vad det ska bli av dem. Bilden visar Wacos största hyvel.

Svensk träindustri och tillverkarna av träbearbetningsmaskiner växte och utvecklades sida vid sida i mer än 100 år. Det är självklart att de korsbefruktade och, mer eller mindre direkt, stöttade varandra i en positiv spiral som de senast 60 åren snurrat allt saktare, och nu har den nästan stannat. Det som hände i Sverige för över 100 år sedan sker idag i norra Italien. Där verkar träföretag och deras makinleverantörer i den symbios vi förut hade i Sverige.

Givetvis finns det en mängd svenska duktiga företag som gör utrustning för träindustrin, men inte med den inriktningen, idag är varje maskin en ny affär, och för det mesta även en ny maskin.

Det som har hänt är olyckligt, men kanske oundvikligt och vem vet? Det kanske kan vända igen, för träden finns ju i alla fall kvar. Och i går besökte NTT Ejca som har krympt från 70 till fyra personer, men ändå lever och har hälsan. Läs om dem i nästa NTT.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.204