23948sdkhjf

Världens högsta trähus – ett brobygge på höjden

I Bergen på Norges västkust växer just nu världens högsta trähus upp. De fjorton våningarna i ”Treet” hanteras med teknik hämtad från både långa träbroar och OS i Lillehammer.
Hur får man igång ett projekt för att bygga världens högsta trähus, ett projekt som till sin natur är unikt och därmed svårhanterligt?

– Man måste ha en byggherre som väldigt gärna vill genomföra ett sådant projekt för att få ett unikt hus, konstaterar Magne Bjertnæs, en av sju ingenjörer som arbetar med träteknik vid Sweco i Lillehammer. Det hade man i BOB, Bergen og omegn boligbyggelag, ett fastighetsföretag i Bergenregionen. Man hade även lokalpolitiker som gärna stödde projektet, man hade duktiga träbyggare, en etablerad limträleverantör i Moelven och inte minst – ett gott samarbete mellan alla dessa.

Trots att huset och byggtekniken är unika i detta sammanhang, fanns det gott om kunskaper hos de medverkande företagen. Moelven har levererat limträ till en rad stora byggnader tidigare, bostadsmodulerna byggdes av en välkänd producent i Estland, Kodumaja, och på Sweco i Lillehammer fanns det erfarenhet av att planera och projektleda liknande byggen – fast på andra ledden.

Läs mer om Treet, och se fler bilder, i NTT som kommer ut på fredag. Där berättar vi även om Trähusdagarna i Skövde, klassiska bandsågar och träinnovationer av teknologer i Linköping. Med mera.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062