23948sdkhjf

Samarbete skapade digital anslagstavla för sågverken

Just nu jobbar Datapolarna och Johan Oja, sågverkschef vid Kåge Såg utanför Skellefteå, i ett gemensamt utvecklingsprojekt. Det handlar om en slags digital anslagstavla.
Uppgiftsskärmen, eller den digitala anslagstavlan, går under arbetsnamnet Sido. Den kommer att bli en del av SawInfo som Datapolarna jobbat med under flera år, säger Johan Oja, i ett pressmeddelande från Datapolarna.

Han menar att de befintliga underhållssystemen för maskiner, reservdelslistor och annat kan bli lite väl komplexa ibland. Därför började han fundera på att hitta en enklare lösning för framförallt rutiner som ska göras dagligen, veckovis eller månadsvis.

- Ta bara en sådan enkel sak som att kolla oljan i olika fordon. Eftersom vi kör dygnet runt så kan det lätt bli så att man tror att någon annan kollat just det fordon man använder, men att det i själva verket missats. Nu tror vi att det nya systemet kommer att förbättra säkerheten kring den här typen av daglig tillsyn. Samma sak gäller exempelvis också att städningen på sågverket. Vem ska göra det? Och är det gjort?

Tanken är också att kunna lägga in olika typer av checklistor, som man kan gå igenom vid driftsstopp, för att vara säker på att man gjort alla insatser man behöver inför igångsättandet.

- Våra planer är att man ska kunna lägga in instruktioner med både texter och bilder som pdf-filer, berättar Johan Oja.

Förhoppningen är att inom en ganska snar framtid kunna se de digitala uppgiftsskärmarna på centrala ställen inom sågverket; i kontrollrum, fikarum och andra platser där man ofta befinner sig. Dessutom kommer man att kunna plocka upp Sido på terminalskärmar och fordon, eftersom det kommer att bli en molnapplikation som bara kräver en webbläsare och uppkoppling.

Anders Marklund, vd hos Datapolarna, (bilden) tycker att det här är ett lysande exempel på hur man tillsammans kan ta fram nya produkter som kommer till nytta för sågverksbranschen.

- Vi vet ju att det finns massor av duktiga människor ute bland sågverken och Johan är ju ett typexempel på detta. Han hade börjat fundera och tog då kontakt med oss, eftersom de redan använder en del av våra produkter. Vi tog ett möte kring jul där vi började skissa på vad den här lösningen skulle innehålla, vilka krav man har och vad man vill få ut i slutändan. Snart har vi framme en prototyp, som vi kan testa på plats och sedan dröjer det inte länge innan vi har en ny produkt som vi kan lansera, säger han.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109