23948sdkhjf

”Betongindustrin är en urstark lobbyist”

Så säger Folkhems vd, Arne Olsson, i en artikel på Sveaskogs hemsida.
- Om vi vill göra något åt klimatet så är det väldigt enkelt i byggbranschen. Det är bara det att betongindustrin är en urstark lobbyist”, säger Arne Olsson på Folkhem, som sedan 2006 bara bygger hus i trä.

Folkhem insåg tidigt fördelarna med att bygga bostadshus i träoch sedan 2006 bygger de bara i material från skogen.

– För oss känns det som det naturliga valet när alla pratar om att bygga ett hållbart samhälle, konstaterar Arne Olsson, som har en bakgrund bland betongen, eftersom han en gång i tiden började på Skanska som betonghusbyggare. Numera är Arne Olsson övertygad om att trä är nyckeln för framtiden.

– Men betongindustrin är en urstark lobbyist, säger han.

Fram till 2030 är det politiska målet – åtminstone Miljöpartiets - att bygga 150 000 bostäder i Stockholm. Då kommer Folkhem att vara där. 18 arkitektkontor har fått i uppdrag av Folkhem att rita var sitt trähus för olika områden.

Totalt är planen 6 000 bostäder – alla i trä.

– Byter vi ut betongbostäder mot bostäder i trä sparar vi lika mycket koldioxid som all flygtrafik vid Bromma släpper ut under 50 år, säger Arne Olsson.

Även om tjänstemännen på Stadshuset i Stockholm äntligen börjat begripa fördelarna med att bygga i trä finns det fortfarande många hinder kvar att undanröja. Ett av de största hindren är förmodligen okunskap.

– Att bygga i trä går dubbelt så fort som att bygga som att bygga i betong, alltså halveras kostnaden. Om vi dessutom bygger delar av husen industriellt i norra Sverige minskar behovet av byggnadsarbetare i Stockholm, något som vore en fördel, eftersom det finns en stor brist på denna yrkeskategori.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109