23948sdkhjf

Hjälm på, regeringen!

Nyligen satte statsministern och finansministern på sig hjälm för att visa sin beslutsamhet att få fler hyresrätter byggda (i sällskap med ett par språkrör med stort behov av positiv uppmärksamhet). Hjälmarna blev orsak till en del skämtande, eftersom det uppenbarligen inte behövdes några hjälmar i den situation som ministrarna befann sig i. Men man kan förstå behovet av en symbolik som pekade på handlingskraft och konkreta mål som nya bostadshus.

Mer bekymmersamt är kanske att ingen av de fyra ministrarna var bostadsministern. Mehmet Kaplan har sedan han tillträdde visat stort intresse för modern husbyggnadsteknik, inte minst i form av stora trähus. Att hjälmarna i stället sitter på människor som hittills tagit ett antal beslut som har gått tvärt emot industrins behov gör inte heller att framtidstron ökar inom den sektor som ska göra jobbet.

Den 74 tons lastbilen blir, kanske, så småningom en 64 tons. Det 50-procentiga ROT-avdraget blev 30-procentigt. En ekonomi med överskott blev en ekonomi som i bästa fall ska hållas i balans. Exempel på beslut som både går emot industrins förslag och i flera fall mot regeringsbildarens uttryckliga vallöften.

Att sedan utrikesministern och hennes medarbetare lyckades bli osams med både Saudi-Arabien, Arabförbundet och Israel på en gång är nästan ett trollerinummer, tyvärr ett som riskerar att sätta käppar i hjulen inte minst för träindustrins exportsatsningar i Mellanöstern och Nordafrika.

Problemet är inte att vi har en vänsterregering i stället för en borgerlig, för att nu använda dessa traditionella benämningar. Vänsterregeringar har visat handlingskraft och förståelse för industrins villkor i många perioder och även i många olika länder. Problemet är att dagordningen för dagens svenska regering hittills till stor del bestämts av behovet av att få med sig alla partier i regeringsunderlaget. Samtidigt har det som så ofta visat sig enklare att bromsa eller stoppa än att lägga förslag som gynnar långsiktig tillväxt och företagande. Därav rubrikens uppmaning: det är dags för regeringen att sätta på sig hjälmarna på allvar, i stället för bara i PR-syfte. Lyssna på industrin, experter och forskare i stället för att ta taktiska hänsyn till regeringsunderlaget.

För att nu knyta ihop denna uppmaning med träindustrin, kan man konstatera att kraven på relativt billiga hyreslägenheter i storstadsområdena faktiskt är något som trähusindustrin har lösningen på. Det har redan demonstrerats att trähus i ett antal våningar kan byggas billigt, snabbt och säkert. Det vet inte minst bostadsministern.

Jag hoppas att han får vara med nästa gång statsministern sätter på sin en bygghjälm.

Nils Lindstrand
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078