23948sdkhjf

SCA Tunadal bygger nytt

SCAs sågverk i Tunadal planerar för att dra igång sin nya toppmoderna såglinje i maj nästa år. Därmed har hela produktionsapparaten vid sågen byggts ny under en tolvårsperiod. Under samma period har sågen producerat flera miljoner kubikmeter granvirke till både svensk och internationella marknaden och ökat den årliga produktionen med över 75 procent.
– Att bygga och producera parallellt kräver framför allt att man verkligen pratar med varandra, konstaterar sågverkschefen Katarina Levin.

Bygget inleddes vid Tunadal i mitten av februari, och kommer att resultera i en ny såglinje som ersätter de tre nuvarande och samtidigt höjer produktionen och utbytet. Produktionen i den nya linjen är planerad att mjukstarta i maj 2016 för att nå full kapacitet i början av hösten.

– För oss är det väldigt centralt att kunna garantera alla leveranser till våra kunder, säger Katarina Levin. Därför kommer vi att hålla våra existerande tre linjer igång parallellt med att vi inleder produktionen på den nya linjen. Därmed kan vi också dra igång den nya produktionsapparaten lite försiktigt, i stället för att vara tvingade att köra i maxfart från början.

När den nya linjen nått full fart kommer de tre andra att avvecklas, vilket kommer att ge sågen värdefullt utrymme. På platsen har funnits ett sågverk sedan 1849, ett förhållande som bidrar till att verksamheten med tiden blivit inklämd mellan havet och samhället, med väg och järnväg som gemensam gräns. Så ser verkligheten ut för många industrier i Sverige, och man får vara innovativ för att klara utbyggnader och installation av ny teknik.

För Tunadal har den bakgrunden bland annat lett till att man byggt en väg för byggtransporterna över en vall genom Alnösundet norrut. Därmed kan transporter till bygget ske utan att störa den dagliga produktionen. Denna väg utgör samtidigt en del av invallningen av ett område som på längre sikt kommer att fyllas ut och ge bättre plats för sågverkets timmerhantering.

Den nya vägen, tillsammans med staket och andra skyddsåtgärder är delar av säkerheten vid nybyggnationen. Men lika viktig är förstås att samordna alla människor och åtgärder.

– Till stor del beror ju säkerheten på ett stort bygge som det här om att se till att alla har en regelbunden och bra dialog med varandra och att olika arbetsinsatser samordnas, säger Katarina Levin, som är sågverkschef vid SCA Tunadal sedan årsskiftet.

Sågverkschefen är noga med att leva som hon lär. Innan vi får gå in och titta på området där den nya linjen tar form måste vi söka klartecken från byggledaren, och väl på plats ser hon till att vi håller stor marginal till alla arbetsfordon på området.

Den nya linjen levereras av sågteknikjätten Linck. Linjen får en modern och flexibel sågteknik, vilket kommer att förbättra utbytet, och den har en produktionshastighet som är mer än dubbelt så hög som någon av de nuvarande linjerna. Produktionen får en årlig kapacitet på 540 000 kubikmeter sågat granvirke. Målet med investeringen är dock inte enbart att öka produktionen, en stor del av fokus ligger på att öka utbyte och produktivitet. Utöver den höga hastigheten ger nybygget även möjligheter att placera all verksamhet på ett rationellt sätt. Både kontrollrum och sliprum kommer att ligga strategiskt vid delningssågen.

Även den yttre miljön kommer att förbättras. Den nya linjen omfattar ett nytt och bullerdämpat sågintag. Den nya layouten innebär att sågintagt är inbyggt med tak och väggar vilket är ovanligt i Sverige. Även timmerborden är skärmade med bullerplank vilket förbättrar miljön vid närliggande bostadsområden.

Den totala investeringssumman anges till cirka en halv miljard kronor. Bemanningen blir cirka 20 procent lägre, något som åtminstone delvis kommer att kunna lösas med pensionsavgångar.

– Det blir ju nästan alltid lägre personalbehov vid stora investeringar i ny teknik, konstaterar Katarina Levin. Men reaktionerna har ändå varit nästan enbart positiva, alla förstår att den här typen av investeringar är viktiga för sågens konkurrenskraft i framtiden.

SCA Tunadal producerar enbart granvirke. Man är stora leverantörer till företag som producerar limträ och andra byggelement, både i Sverige och internationellt. Storbritannien, Frankrike, Kina och Japan är stora marknader. Skandinavien, England och Frankrike är även viktiga inom den andra stora och växande marknaden, trä- och bygghandeln. Vid hyvleriet intill, dit en del av sågens produktion går, investerar nu SCA cirka sex miljoner kronor i ett nytt måleri, en investering som kommer att dubbla SCAs kapacitet att leverera målat virke till bygghandeln.

På området där den nya såglinjen ska ligga pågår sedan en dryg månad ett intensivt arbete med att slå ner ett stort antal betongpålar. Marken är landbyggnad ut i havet, och fyllnadsmassorna har belastats med ett stort antal ton sten under vintern för att garantera en stabil grund för den nya anläggningen. Flera andra områden håller på att fyllas ut samtidigt. Nedanför den nuvarande anläggningen kommer man att skapa ny mark för ett antal nya torkar under nästa år.

– Vilken torkteknik det blir i de nya torkarna har vi inte bestämt ännu, säger Katarina Levin. Vi studerar både utvecklingen för olika tekniker och utvecklingen på vår egen marknad för att se vilken torkteknik som kommer att passa oss bäst.

Det större invallningsområde som nämndes ovan, där vägen till byggplatser nu går, kommer att fyllas igen på längre sikt med biobränsleaska från massaindustrin. Framför allt det närbelägna SCA Östrand kommer att lägga aska från sina bioenergianläggningar i denna invallning under cirka fem år framåt.

– Tunadal är en del i det energisamarbete och kretslopp som finns med både Ortviken, Östrand och Sundsvall Energi, som ligger granne med sågen. Mellan oss går både råvara i form av bark och pellets, och det hetvatten som driver våra torkar, konstaterar Katarina Levin.

Under hösten i år kommer SCA Tunadal att arbeta med utbildning inför de nyheter som kommer nästa år.

– Vi har en unik möjlighet att få testa den nya tekniken på allvar, eftersom SCAs sågar i Bollsta och Gällö har Lincklinjer sedan tidigare, berättar Katarina Levin. Vi har gjort studiebesök hos varandra tidigare, men nu blir det mer allvar när personal från Tunadal kan få vara med och köra hos kollegorna på våra andra sågar. Det skapar också ett värdefullt professionellt närverk för framtiden.

Katarina Levin har varit sågverkschef på Tunadal sedan årsskiftet. Tidigare var hon chef vid furusågverket i Bollstanäs, och var där med om att som första sågverk i Sverige gå över 500 000 kubikmeter på ett år. Kapaciteten där är noterad till 560 000 kubikmeter.

– Mitt mål är förstås att vi på Tunadal ska nafsa Bollstasågen i hälarna, säger Katarina Levin och skrattar.

Nils Lindstrand

Fakta om den nya linjen:

Sågintag: Springer

– 50 stock per minut

– kurvvändare

– skruvmatare

Såglinje – Linck

– profileringslinje med sidobrädsoptimering och kurvsågning

– 200 m/min i garanterad matningshastighet

Mätutrustning: Microtec

– Fyra stycken 3D – mätramar

Biprodukthantering: Bruks

– Fyra flissåll

– 1000 kubikmeter flis per timme

– 600 kubikmeter spån per timme
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078