23948sdkhjf

Bättre resultat för Sveaskog

Sveaskogs operativa rörelseresultat ökade med 11 procent till 420 miljoner kronor (377) under det första kvartalet i år, jämfört med samma period året innan.
Resultatförbättringen beror främst på en återföring av mervärdesskatt med 36 miljoner kronor vilket har minskat kostnaderna i kvartalet.

- Virkespriserna under det första kvartalet ökade med en procent jämfört med samma kvartal föregående år medan leveransvolymerna från egen skog minskade med en procent. I resultatet ingår 36 miljoner kronor hänförligt till ett mervärdeskatteärende från början av 2000-talet som nu avgjorts med positiv effekt för Sveaskog, säger Sveaskogs vd Per-Olof Wedin i ett pressmeddelande.

- Direktavkastningen som är Sveaskogs lönsamhetsmått uppgick till 5,1 procent (4,5). Det långsiktiga målet är 4,5 procent. Nettoomsättningen minskade med en procent till 1 548 miljoner kronor (1 564). Totalt uppgick försäljningen av skogsråvara under kvartalet till 2,9 (2,9) miljoner kubikmeter.

De nordiska sågverkens produktionstakt har varit hög och lagren har ökat för sågade trävaror. Många sågverk planerar för en produktionsminskning till våren.

- Vår försäljning av sågtimmer ökade med en procent, försäljningen av massaved och flis låg på samma nivå som samma period föregående år medan försäljningen av biobränsle minskade med tio procent, säger Per-Olof Wedin

Idag meddelades också att Sveaskogs årsstämma beslutade om utdelning på 800 miljoner kronor för 2014.

Bilden: Per-Olof Wedin. Foto: Sten Jansin.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065