23948sdkhjf

Bergs bokslut visar på förlustår

I sin bokslutskommuniké Skriver Bergs att koncernens redovisade resultat för räkenskapsåret är sämre än föregående år. Som en följd ska produktion och personalstyrka minskas vid sågverket i Orrefors.
Orsaken till försämringen är att stora engångskostnader belastat resultatet. Rensat för engångskostnader är årets resultat före avskrivningar (Ebitda) bättre än föregående år.

Den finansiella ställningen är fortsatt god. Efter årets redovisade förlust uppgår soliditeten till 47,2 procent och tillgängliga likvida medel inklusive ej utnyttjade checkkrediter uppgår till 69,8 miljoner kronor.
Årets kassaflöde från den löpande verksamheten uppgår till 40,0 Miljoner kronor, vilket är en ökning med 87,8 miljoner kronor jämfört med föregående år.
Under räkenskapsåret har koncernen förvärvat samtliga aktier i Gransjöverken AB. Gransjöverken bedriver sågverksverksamhet i Eriksmåla beläget endast 18 km från Bergs Timbers anläggning i Orrefors. Gransjöverken har i dagsläget en total kapacitet om ca 110 000 kubikmeter med särskilt fokus på sågade och hyvlade trävaror av gran.
För att möta problemen kommer produktionen i Orrefors att sänkas från 180 000 till beslutade 125 000 kubikmeter per år. Neddragningen innebär en anpassning till en produktionsnivå som är anpassad för dagens produktionsanläggning. Orrefors får efter neddragningen en konkurrenskraftig produktionskostnad och effektiv produkthantering som är nödvändig för att skapa en lönsam anläggning, Något som innebär minskad personal.



- Det är alltid tråkigt att behöva komma med den här sortens besked, men för att kunna växa och fortsätta bedriva verksamheten behöver vi vara kostnadseffektiva och anpassa produktionstakten till en nivå som ger Orrefors en konkurrenskraftig produktionskostnad och effektiv produkthantering. Från Bergs Timber kommer vi att aktivt arbeta för att stödja de medarbetare som berörs, säger bolagets VD Peter Nilsson.

Fjärde kvartalet (1 juni 2015 – 31 augusti 2015)

Nettoomsättningen uppgick till 222,9 (158,3) Miljoner kronor, rörelseresultatet blev -27,8 (2,9) Miljoner kronor vilket gav ett resultat efter finansiella poster med -29,4 (1,2) Miljoner kronor. Det förvärvade sågverket i Gransjö tillförde 60,0 Miljoner kronor i nettoomsättning och 2,6 Miljoner kronor i resultat efter finansiella poster.
Resultat efter skatt blev -23,0 (0,8) Miljoner kronor vilket gav ett resultat per aktie efter skatt med -0,20 (0,01) kronor. Rörelseresultatet före avskrivningar är sämre än föregående år. Orsaken till försämringen är att höga engångskostnader belastat resultatet. Exklusive kostnader av engångskaraktär uppgår resultatet före avskrivningar till 5,4 (10,5) Miljoner kronor.
Kassaflödet från den löpande verksamheten har varit starkt under kvartalet och uppgår till 34,8 (-10,7) Miljoner kronor. Det positiva kassaflödet beror på främst på minskad kapitalbindning i lager.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078