23948sdkhjf

Välbesökt på NTTs kunskapsdag ”Stora Trähus”

Igår hölls kunskapsdagen Höga Trähus på Lidingö. Dagen arrangeras av NTT och samarbetspartnerna TMF, Svenskt Trä och SP. Mer än 100 personer fanns på plats för att lära sig om hur långt utvecklingen gått, inte minst då det gäller teknik. Men det talades också om problem och attityder.
Arrangemanget hölls även förra året och då var inriktningen att räta ut frågetecken kring stora trähus. I år var syftet att visa med vilken teknik stora trähus redan byggts och hur den kan utvecklas. Förhoppningen var att Stora Trähus-dagen skulle vara en möjlighet till nya kontakter mellan alla inblandade parter, och detta var något som verkade infrias eftersom det var många intensiva samtal i pauserna.

Klicka på bilderna för att se dem i större format.

De flesta föredragen var av hög kvalitet och mycket intresseväckande. Och utan att sätta något betyg kan man ändå lyfta fram Kerstin Hemström från Linnéuniversitetet och Roberto Crocetti från Lunds universitet.

Crocetti tog upp frågan om varför trähusbyggarna var så träskalliga. Han menar att de borde titta mer på andra material och inte dra sig för att blanda. Till exempel kan man bygga ett trapphus eller annan del i huset av betong och låta det fungera som förstyvning. Andra möjligheter är att förstärka träelement med material som stål eller kanske kolfiber. Hans tankar mottogs emellertid ganska svalt. En inställning som branschen kanske skulle fundera lite på.

Hemström presenterade kärnan i vad hon kommit fram till i sin prisbelönta avhandling som tog upp byggbranschens attityder till trähus och även dissekerade detta lite närmare. Vilka som tycker vad och sedan vilka av dessa som har störst inflytande. Föga överraskande så är vanans makt stor. Man vill göra som man alltid gjort och var ganska kreativ då det gällde att hitta problem med träbyggandet. En sak som var mer överraskande är att byggbolagens platschefer har mycket stort inflytande på val av material och det är förstås inte trä som är favoriten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.351