23948sdkhjf

Prisvinnande Ilkka Suppanen ställer ut på Röhsska

I våra fick Suppanen besked om att han är 2015 års mottagare av Torsten och Wanja Söderbergs pris på en miljon kronor. Priset är kopplat till Röhsska museet i Göteborg och utdelas årligen i samband med en högtidlighet den 4 november på Torsten Söderbergs födelsedag.
Den finske formgivaren Ilkka Suppanen har sedan början av1990-talet formgett ett stort antal möbler, armaturer och andra produkter för finska och internationella producenter som Artek, Marimekko, Cappellini och Zanotta. Han har också grundat nätverket Club of Helsinki, som arbetar med miljö- och hållbarhetsfrågor.

I samband med utdelningen av Torsten och Wanja Söderbergs pris, visas hans arbeten i en utställning på Röhsska museet. Prissumman, en miljon kronor gör priset till det största designpriset i världen.

Ilkka Suppanen (f. 1968) studerade arkitektur vid Tekniska högskolan och inredningsarkitektur och möbeldesign vid University of Arts and Design (Aalto University), båda i Helsingfors. Han avslutade sina designstudier vid Rietveld Academy, Amsterdam, 1992. År 1995 grundade han Studio Suppanen och arbetar sedan dess med internationella kunder.

Ilkka Suppanens produkter har visats på Venedigs biennaler, Milan Furniture Fair och MoMA i New York. Hans arbeten har köpts in av flera stora museer, bland annat Stedelijk Museum i Amsterdam och Museum Für Angewandte Kunst in Köln. Suppanen har också fått Bruno Mathson-priset.

Prisnämndens motivering:

Ilkka Suppanens formgivning präglas av tid och tanke. Med tillit och humanistisk blick sätter han innehållet före ytan och människan före formen. Som en programförklaring inleder han texten på sin hemsida med orden, ”Jag tror att design i grunden är att förändra det befintliga till något vi föredrar”.
I Ilkka Suppanens värld görs det komplicerade enkelt och det enkla stort.

Utställningen pågår 5 november 2015 till 10 januari 2016.

Vernissage sker torsdagen den 5 november klockan 17.30, i närvaro av Ilkka Suppanen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078