23948sdkhjf

Träblåsare gör ölpavor av svensk skog

Snart lär det vara möjligt att slänga ölpavan i kaminen eller komposten när den är urdrucken. Det danska företaget Ecoxpac håller nämligen på att utveckla en helt biologisk och plastfri butelj för kolsyrade drycker och enligt uppgift kan den finnas på marknaden om nåt år.
Många har säker hört om projektet ”Green fiber bottle” som fick stor uppmärksamhet i våras då Carlsberg gick in som samarbetspartner. Sedan har det inte hörts så mycket, men enligt Martin Pedersen som är vd på EcoXpac fortskrider arbetet och de är mycket hoppfulla om att snart kunna pröva flaskan i en industriell applikation på något av Carlsbergs bryggerier.

Fiberförpackningar för flytande livsmedel är inget nytt, men Ecoxpac har ambitionen att gör flaskan 100-procentigt biologisk, samtidigt som den ska klara de påfrestningar som kolsyran innebär. De har redan tagit fram flera fungerande prototyper, men det är mycket arbetet som återstår innan den kan sättas in i produktion.

Det som skiljer flaskan från andra fiberförpacknmingar är att den, utöver kapsylen, är gjord i ett enda stycka utan skarvar. Hur det går till berättar de inte, men de har väl en träblåsare som fixar till dem.

- Det är ett mycket komplext arbete och många beslut återstår. Bland annat frågan hur kapsylen ska se ut och appliceras. Nu har vi en som skruvas på, men i produktionen skulle det vara effektivare att slå dit den, fast det är våldsamt och kräver mer av flaskan. Dessutom ska den ju helst vara användarvänlig enkel att öppna och så är det ju bra om flaskan går att återförsluta. Bara när det gäller kapsylen tittar vi nu på 60 olika lösningar, säger Martin Pedersen som är glad över all uppmärksamhet, även från Sverige. Han berättar att de bland andra samarbetat med Södra och att flaskan med största sannolikhet kommer att göras med fibrer från svensk skog, både korta och långa.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063