23948sdkhjf

Setra tar dubbelt grepp på säkerheten

Under 2015 har Setra tagit ett dubbelt grepp på säkerhetsfrågorna. Dels gör man en satsning på säkerhetstänk för all personal med en ny e-learningutbildning, dels tar man ett rejält grepp om säkerheten inom transportområdet.
– Transporter är ett oerhört stort verksamhetsområde för oss. Dessutom är industritransporter generellt alltid förknippat med risker, säger Lotta Thedéen, miljöchef vid Setra.

Satsningen på säkerhetsfrågor inom transportområdet kan tyckas lätt motiverad, eftersom sågverk har väldigt många transporter. Virke in, produkter ut och en mängd interna truckrörelsen. Men samtidigt är det ofta lätt hänt att ett företag i första hand tittar på säkerheten i sina kärnverksamheter, som för ett sågverk förstås handlar om sågar, transportörer och hyvlar. Så har det tidigare varit även på Setra.

– I dag känns det som att vi och många andra sågverksföretag har kommit ganska långt med säkerheten inom själva driften, säger Lotta Thedéen. I dag har vi skalskydd i form av burar och ljusbommar som har minskat antalet tillbud och fått bort många av de svårare olyckorna. Samtidigt är just transporterna ett väldigt omfattande område, och inbegriper dessutom en mängd personer som inte är anställda hos oss. Förarna i de bilar som kör till och från våra sågar talar olika språk och en del av dem kommer från länder med andra trafikregler och säkerhetsrutiner. Vi tyckte det var dags att ta reda på vad de kan och vilka attityder de har till säkerhet, hellre än att bara ge dem direktiv och regler.

Setra har därför genomfört en enkät om säkerhetsfrågor bland förarna, översatt till åtta språk. Enkäten analyseras och utvärderas just nu på Setras huvudkontor.

Läs en längre artikel om Setras säkerhetsarbete i NTT nr 12 som kommer ut nästa fredag, den 16 oktober.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062