23948sdkhjf

Att få Bucht med klimatfrågan

Äntligen en minister som säger det rent ut! Vid Virkesforum i början av september slog landsbygdsminister Sven-Erik Bucht med önskvärd tydlighet fast att skogsnäringen och dess förädlande industrier är en förutsättning för att lösa de stora miljöfrågorna, inte ett av problemen.

Detta har faktiskt sagts av politiker förr, till och med av miljöpartisten Per Bolund i en intervju med NTT förra året. Men det var före valet, då den biträdande finansministern fortfarande var oppositionspolitiker. Ändå är ju det faktum att en ledande miljöpartist kan se positivt på aktivt skogsbruk uppmuntrande i den nuvarande politiska verkligheter. Per Bolund öppnade till och med för GMO-träd.

Men det finns fortfarande politiska krafter inom främst Miljöpartiet och Vänsterpartiet som vill ”rädda” och skydda de svenska skogarna. Helst varenda hektar. En ståndpunkt som får mig att tänka på Svenskt Trä:s engelske representant David Hopkins ironiska kommentar ”varför är ingen rädd för att potatisen ska ta slut om vi äter chips hela tiden?”. Skogen tar inte slut, men fördelarna med att såga ner skog och göra hus och möbler har länge förknippats med företagsekonomiska vinster snarare än med miljöfördelar. I alla fall utanför branschen. Att en ledande politiker nu vänder på frågan och säger ”Vi klarar inte klimatfrågan utan ett aktivt skogsbruk” kan förhoppningsvis vara inledningen på en ny period där skogen som råvaruresurs får de miljöpoäng den förtjänar.

Sven-Erik Bucht var faktiskt ännu tydligare i sitt anförande vid Virkesforum. Han sa att ”Vi i vårt land måste fundera mer på hur vi skyddar skogen. Vi har jobbat med volymskydd, vi måste kanske tänka mer på kvalitetsskydd. För drar vi undan stora volymer då får vi problem med tillväxt och med klimatomställningen”.

Alltså: skydda nyckelbiotoper men låt i övrigt skogen fungera som motor i bioekonomin. Skogen är grunden för de enda värdekedjor som innebär att vi binder koldioxid för lång tid framöver. Det är också grunden för den näring som ger mest exportöverskott i Sverige och därmed gör det ekonomiskt möjligt att skydda människor och miljö från andra faror. Ministern påpekade även att den skogsbaserade industrin ger arbetstillfällen i hela landet, en förutsättning för att den biobaserade och cirkulära ekonomin ska fungera.

Så tack, landsbygdsministern! Vid Virkesforum inledde han på finska, övergick sedan till svenska, men framför allt talade han klarspråk. Hyvä!
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.187