23948sdkhjf

Sveaskog testar amerikansk jätte

Sveaskog har numera Sveriges första skogsmaskin av sitt slag som både avverkar och transporterar skogen till bilvägen. Förhoppningen är att den på sikt ska effektivisera hela skogsbruket. Maskin kan väga upp till 60 ton, men uppges ha lägre marktryck än de största skotarna. 


Sveaskog har numera Sveriges första skogsmaskin av sitt slag som både avverkar och transporterar skogen till bilvägen. Förhoppningen är att den på sikt ska effektivisera hela skogsbruket. Maskin kan väga upp till 60 ton, men uppges ha lägre marktryck än de största skotarna.

Sedan i september finns skogsmaskinen TimberPro 840 Combo i Sveaskogs ägor – en maskin som både avverkar och transporterar virket till bilvägen.

- Det som är unikt med maskinen är att är både en skördare och en skotare. Sveaskog kommer under det närmaste året noggrant följa testverksamheten för enmaskinsystemet i relation till de tvåmaskinssystem som Sveaskog använt sig av de senaste decennierna, säger Lennart Hult, teknikspecialist på Sveaskog.

Maskinförarna Roger Egonsson och Christer Hallgren i lag 5482 Dualen kör sedan i oktober avverkningsmaskinen i Horndal i Dalarna. De är positivt inställda till maskinen, som är den enda av sitt slag i hela Sverige.

– Det är en större och starkare maskin än de vi tidigare kört, men den är också lite segare i kranen. Det är för tidigt att säga hur det här testet kommer att sluta, men det är spännande att Sveaskog är i framkant med att testa nya maskiner och ny teknik, säger Christer Hallgren.

Sveaskog har byggt om och utrustat skogsmaskinen så att den uppfyller företagets krav på effektivitet och hållbarhet. Målsättningen är att avverkningsmaskinen TimberPro 840 Combo ska sänka företagets drivningskostnader och på sikt effektivisera hela skogsbruket.

- Vi har stora förhoppningar på maskinen och den investering vi gör. Vi tror och hoppas att det här enmaskinsystemet över tid ska ge ökad vinst och kostnadseffektivitet för Sveaskog och skogsbruket i stort, säger Lennart Hult.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109