23948sdkhjf

Hållbar båthistoria på mässan

Träbåtar för hög fart var ett tema för den båthistoriska utställningen under båtmässan Allt för sjön, som pågår vid Stockholmsmässan till och med den 13 mars, men allt från eleganta turbåtar till extrema tävlingsbåtar.
Många av de gamla racerbåtarna och deras något långsammare kusiner är i trä och många av dem demonstrerar effektivt hur långlivade träbåtar kan bli. Ett av de mer extrema exemplen är en sportbåt från 1928. Den tillverkades av Åtvidabergs industrier, på den tiden mest känd som tillverkare av kontorsmöbler. Med facit i hand kanske den inriktningen framstår som mer hållbar än senare satsningar.

Träbåten från 1928 användes som passbåt i Stockholms skärgård av ägaren Bernhard Clarino. När denne gick bort 1928 ställdes båten i ett båthus och blev kvar där till 2012 då den fördes till museum, med friskt träskrov och originallack (och originaldamm!).

Många andra vackra och snabba träbåtar kan ses på Stockholmsmässan, men de flesta andra har varit föremål för betydligt mer omsorg och fler arbetstimmar. Heder åt Åtvidabergs industrier.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079