23948sdkhjf

Råå förskola i Helsingborg vann Träpriset 2016

Som framgick av gårdagens nyhet på woodnet.se vanns Träpriset 2016 av Råå förskola i Helsingborg. Pristagaren mottog en gyllene häst och en prissumma på 100 000 kronor. Den eniga juryn pekade på att en hög ambitionsnivå använts för en kommunal byggnad för barn.
Juryns motivering i sin helhet lyder:

”Råå förskola är ett gott exempel på hög ambitionsnivå från byggherre och arkitekt såväl i fråga om att forma en inspirerande miljö och skala på barnens villkor, tolka platsens förutsättningar och utnyttja träets möjligheter till lekfulla och nyskapande former och uttryck. Juryn värdesätter särskilt att denna höga ambitionsnivå tillämpats i en kommunal byggnad ägnad för barn. Det är en kategori byggnader som inte alltid ägnas störst omsorg och ambition. Byggnadens volym formar de inre rummen till nya världar att upptäcka och ger utblickar mot hav och land samtidigt som den yttre gestalten formar sig till landskap och ett alldeles eget och kongenialt tillägg till den existerande bebyggelsen i fiskeläget. Materialhanteringen och detaljeringen är noggrant genomförd och bjuder på en ny väg att utforma klimatskyddet liksom en rikt formad interiör som svarar mot funktionella behov och inbjuder till beröring och upplevelser. Råå förskola bidrar på ett övertygande sätt till att lyfta betydelsen av rum för barn och unga.”

Träprisjuryn bestod av Anders Svensson, arkitekt, Karolina Keyzer, arkitekt, Carmen Izquierdo, arkitekt, Rahel Belatchew Lerdell, arkitekt och Tomas Alsmarker, civilingenjör. De hade att utse en vinnare bland 139 inskickade förslag. Av de tio nominerade utsåg slutligen en enig jury vinnaren Råå förskola.

– Jag tycker man ska vara extremt stolt över att vinna Träpriset för det är mycket hård konkurrens, det är högt ställda krav och det är bara var fjärde år, säger Anders Svensson juryordförande Träpriset 2016.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078