23948sdkhjf

Välkänd engelsk arkitekt klar för Stora Trähus

Andrew Waugh är välkänd i Storbritannien som arkitekt med förkärlek för trähus. Han har ritat flera offentliga byggnader i London och arbetar just nu med världens största CLT-projekt – Dalston Lane i nordöstra London. Nu är han klar som key-note speaker vid Stora Trähus i Göteborg den 8 september.
NTT intervjuade Andrew Waugh i London förra sommaren (NTT nr. 12 2015). Då framhöll han hur viktigt det är att man tänker trähus redan från början.

– I dag handlar det till stor del om att vi bygger betonghus eller stålhus i trä, ofta för att det ger fördelar ur klimatsynvinkel. I stället borde vi börja med att tänka igenom vad vi vill med ett hus. Vill vi ha ett trähus bör vi utforma det som ett sådant redan på idéstadiet.

Andrew Waugh vill inte bli betraktad som ”trätapurist”, men tror samtidigt att det ofta är onödigt att kombinera trä med andra material.

– När man väljer att lägga in betongblock i ett trähus för att ge tyngd eller stadga är det ofta för att man inte tänkt igenom konstruktionen ordentligt. Jag tror att det som regel finns lösningar i enbart trä om man bara från början utformar huset med tanke på detta.

Just nu arbetar alltså Andrew Waugh och hans kollega Anthony Thistleton-Smith med världens största CLT-bygge i nordöstra London. Här är ett viktigt skäl för valet av trä att man behövde ett lätt material för att kunna bygga högt ovanpå tunnelbanan. Men den kände arkitekten kan hitta många fler skäl. Han bor själv i ett hus i trä och med träfasad i Hackney i Londons östra delar.

”Både vackert och effektivt”, menar Andrew Waugh, som alltså berättar mycket mer om sin tro på trä vid Stora Trähus den 8 september.

Läs mer på storatrahus.se
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.142