23948sdkhjf

Ekonomin allt vanligare argument för trä

I dag blir det allt vanligare att välja trä i nya byggprojekt av ekonomiska skäl. Det går fortare att bygga och det är lättare att kontrollera kvalitet och arbetsmiljö. Det framhöll Charlotta Szczepanowski, Riksbyggen, vid ett semiarium på Ingenjörsakademien, IVA.
Det främsta argumentet mot trä vid nya projekt är att många fortfarande är ovana och inte vill riskera att öppna för problem som man inte är beredd på. Det blev tydligt när Charlotta Szczepanowski gjorde en undersökning i sin organisation inför framträdandet vid IVA.

– Jag vill tacka IVA för inbjudan, som bidrog till att jag försökte kartlägga uppfattningarna om trä inom Riksbyggen. Nu vet jag mycket mer om argumenten för och emot.

Argumentet emot är alltså framför allt ovanan, och bristen på etablerade närverk och byggsystem. Bland argumenten för trä finns utöver ekonomin även säkrare kvalitet, eftersom det mesta görs på fabrik, och säkrare arbetsmiljö. Projekt kan genomföras snabbare eftersom man kan arbeta med flera moment samtidigt, både på fabriken och byggplatsen.

En fördel är också att användarna som regel är mycket nöjda med att bo i trä, men Charlotta Szczepanowski såg ändå inget ”köptryck” för trä, det är inget som köparna trycker på om.

Etablerade byggsystem är alltså något som projektledare frågar efter. Erfarenheter skapas i takt med att allt fler stora träbyggnadsprojekt genomförs, och allt fler byggsystem etableras på marknaden. Vid IVA-seminariet presenterade Mikael Lindberg det system som Stora Enso nu lanserar över hela Europa.

Mer från seminariet vid IVA kommer i nästa NTT.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094