23948sdkhjf

Arkitekter tävlade i påbyggnader av trä

Metsä Wood har genomfört en tävling för arkitekter över hela världen där uppgiften var att designa påbyggnadsramar i trä för stadskärnor. Bidrag kom från fyrtio länder med förslag på träkonstruktioner som kan möta urbaniseringsutmaningarna. De vinnande bidragen var utformade för New York, Shanghai och Tammerfors.
En förutsättning i tävlingen var att LVL – Laminated Veneer Lumber eller fanérlaminatträ – skulle användas som huvudsakligt material. Uppgiften bestod i att konstruera en påbyggnadsram i trä för en befintlig byggnad. Bidragen avsåg 69 städer över hela världen, bland annat Sidney, Shanghai, New York, Berlin, Paris och London.

– Byggnation måste bli hållbar och städerna måste förbli anpassade till människor. Jag är glad att så många arkitekter delar denna syn, särskilt den yngre generationen”, säger den kanadensiska arkitekten Michael Green från arkitektbyrån MGA och DBR Design Build Research, som var ordförande i juryn. Bidragen var innovativa och gav mervärde både för byggnaden och samhället.

– Konstruktionerna var realistiska och tydde på en god förståelse av LVL som byggnadsmaterial, säger Stefan Winter, som är professor inom träkonstruktion på Münchens tekniska universitet.

– Att utveckla befintliga miljöer med påbyggnadsramar i trä kan bli en viktig lösning på urbaniseringens problem. Istället för att riva ner och börja om kan vi bygga ut det som redan finns, säger Mike Kane, arkitekt och lärare vid London South Bank University.

– Med stigande urbanisering ökar intresset för att bygga i trä. Det finns en stor potential för påbyggnadsramar i trä – enbart i Tyskland är potentialen över 100 miljoner kvadratmeter, menar Mikko Saavalainen, direktör för affärsutvecklingen på Metsä Wood.

Vinnare utsågs i två kategorier: småskaliga respektive storskaliga utvecklingsprojekt. Prissumman uppgår totalt till 35 000 euro.

Förstapristagare i klassen för småskaliga utvecklingsprojekt blev Nile Greenberg (USA) för sitt New York-bidrag och Alma Studio (Spanien) för sitt Shanghai-bidrag. De främsta utmanarna var Superspace (Turkiet) med sin design för Istanbul och Sigurd Larsen Design & Architecture (Tyskland) med en design för Berlin.

Förstapristagare i klassen för storskaliga utvecklingsprojekt blev Lisa Voigtländer (Tyskland) samt SungBok Song (Korea) för deras design för Tammerfors. De främsta utmanarna i denna klass var Basic Architects (Australien) med en design för Perth, L Arkkitehdit (Finland) med en design för Helsingfors, Giuseppe De Marinis Gallo och Gianluca Gnisci (Italien) med en design för New York samt Kim Min Jae Architects (Hongkong) med en design för Hongkong.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078