23948sdkhjf

Derome bygger i pilotområde

I Lund skapas just nu området Brunnshög, ett helt nytt svenskt pilotprojekt för att visa hållbar, attraktiv stadsutveckling och ny byggnadsteknik. Och Derome är med på framtidståget. Med trä som given grundstomme och miljömedvetenhet i fokus kommer Derome Mark & Bostad att bygga nio plusenergihus, i den nya stadsdelen som kommer andas forskning, framtid och utveckling.
– Det känns roligt att vi kan vara med och bidra till framtidens hus genom vår kunskap och kompetens inom husbyggnation, säger Peter Mossbrant, VD för Derome Hus AB. Vi tycker det är viktigt att ligga i framkant när det gäller både byggnadsteknik och samhällsutveckling och det blir väldigt spännande att kunna utveckla det i en så innovativ stad som Lund.

Europa har valt att placera en av världens främsta forskningsanläggningar, ESS, i Lund. Och precis intill bygger Sverige anläggningen MAX IV. Med två nya, framstående forskningsanläggningar blir Lund en ännu mer internationellt attraktiv stad och tillströmningen av människor väntas öka. Därför vill Lunds kommun nu göra hela forskningsområdet till en ny stadsdel, Brunnshög. Visionen är att bli ett europeiskt föredöme för hållbart stadsbyggande och ett internationellt utflyktsmål för vetenskap, kultur och rekreation.

Att Derome blir en av bostadsbyggarna i Brunnshög tror Peter Mossbrant beror på Deromes engagemang i olika forsknings- och utvecklingsprojekt. Genom åren har vi bland annat samarbetat med Volvo, Vattenfall och Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

– Vi har både utvecklat nya energiväggar och deltagit i forskningsprojekt som bidragit till minskat koldioxidutsläpp i boendemiljön. Även om det inte kommer utföras mätningar som ligger till grund för forskningsresultat i husen på området, så tycker vi att det är viktigt att fortsätta delta i projekt som gynnar framtidsutvecklingen av hållarbara samhällen, säger Peter Mossbrant.

Totalt blir det ca 700 bostäder i området i form av lägenheter och radhus. Derome står tillsammans med ytterligare en husleverantör för byggnationen av radhusen. Deromes nio plusenergihus byggs i tre plan på cirka 160 kvadratmeter med egen trädgård. Första etappen innefattar fem radhus och den planerade säljstarten väntas bli april/maj 2017.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079