23948sdkhjf

Kunskapsbrist hindrar hållbart byggande

Sverige behöver en halv miljon nya bostäder de närmaste fem åren. Vi måste bygga snabbt och samtidigt klokt. Limträ är det bästa konstruktionsmaterialet ur ett hållbarhetsperspektiv, men bristande kunskap hos många i byggbranschen gör att man allt för ofta väljer material som är sämre för miljön, menar Johan Fröbel på Svenskt Trä.
På ett seminarium som Svenskt Trä nyligen arrangerade diskuterade en rad nationella och internationella experter ingenjörsmässigt byggande i trä. Experterna representerade olika organisationer, företag, universitet och intressen.

Under seminariedagen fick deltagarna höra om den snabba och spännande utvecklingen som sker inom träbyggandet, men också om de faktorer som hämmar tillväxten. De handlar inte sällan om den gamla och egentligen överspelade frågan om trä och brand. En undersökning som Prospector genomfört på uppdrag av Svenskt Trä visar att bara 23 procent av 1 000 tillfrågade personer som jobbar i byggbranschen känner till limträets goda brandegenskaper.

Under de senaste decennierna har teknik och kunskap utvecklats snabbt. Stora objekt med limträ som bärande konstruktionsmaterial uppfyller mer än väl kraven i gällande brandnorm, något som både ett flertal fullstora brandprovningar och praktisk erfarenhet visat.
– Kunskapen finns alltså och vi på Svenskt Trä arbetar intensivt med att sprida den, säger Johan Fröbel på Svenskt Trä. Det är uppenbart att vi måste fortsätta vårt arbete och bli ännu bättre på att informera om miljömässigt hållbart byggande i trä. Det är dags för hela byggbranschen att ta ansvar och inte låta gamla myter, rena osanningar och onödig kunskapsbrist avgöra vår planets framtid!
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094