23948sdkhjf

Pilotanläggning för timmermätning

En pilotanläggning för volymmätning av timmertravar på lastbilar har levererats till Trätåg av Cind AB, med teknologi från Saab. Systemet är kopplat till SDCs nationella system för fjärrmätning av timmerbilar. Anläggningen har denna vecka blivit typgodkänd av Virkesmätningskontroll (VMK) och är enligt leverantören redo att tas i drift.
Den nya tekniken ska ge en fördel i att man snabbt kan mäta den exakta volymen av timmer direkt på lastbilen. Cind AB är ett nystartat företag som utvecklat ett program av utrustningar för volyms- och vederlagsmätning inom skogsindustrin. Utrustningarna använder stereokamerateknik från Saab för att med stor precision mäta volymen på till exempel timmerlass eller enskilda timmerstockar.

– När vi tar ut våra produkter på en internationell marknad kommer vi också att samarbeta med Microtec, en av världens ledande leverantörer av bildbehandlingsteknik för sågverk och en av investerarna i Cind, säger Cinds CTO Anders Nyberg.

Olle Pettersson, vd på Trätåg AB som ägs av BillerudKorsnäs och Stora Enso bekräftar att man nu installerat och godkänt Cinds första system på marknaden vid vår terminal i Lomsmyren utanför Mora.

– Det är ett pilotsystem som ligger till grund för godkännanden från tillståndorgan som VMF och från oss och skogsindustriföretag som kunder. Efter pilotanläggningen kommer vi även att ta ett andra system i drift under året.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063