23948sdkhjf

Bra år för Moelven

Moelven tjänade motsvarande drygt 350 miljoner svenska kronor på driften under 2016. Det är en förbättring av rörelseresultatet på drygt 125 miljoner jämfört med året innan. Under 2016 ökade rörelseintäkterna med nästan en miljard svenska kronor till cirka elva miljarder svenska kronor.
Koncernchefen för Moelven, Morten Kristiansen, säger emellertid att rörelseresultatet för årets sista kvartal är på samma nivå som föregående år.

– Rörelseintäkterna under fjärde kvartalet sjönk med 1,1 procent på grund av att vi sålt av en verksamhet.
Koncernchefen är totalt sett mycket nöjd med året.
– Vi har passerat 10 miljarder i omsättning och ackumulerat har rörelseresultatet ökat med 23,5 procent. Detta beror i huvudsak på en fortsatt tillfredsställande efterfrågan på produkter från koncernens trämekaniska verksamhet och en bra och sund aktivitetsnivå i projektdivisionen, säger Morten Kristiansen.

Moelvenchefen säger att orsaken till det fina rörelseresultatet är omstruktureringar och effektiviseringsåtgärder i flera företag i koncernen.
– Förbättrings- och effektiviseringsarbetet fortsätter och det är spännande projekt på gång i hela koncernen. De två största sågverken som vi har i Sverige – Moelven Valåsen AB och Moelven Notnäs AB – genomgår en stor organisationsmässig förändring. Samtidigt planeras det för investeringar på omkring SEK 160 miljoner i maskiner och utrustning. Åtgärderna ska vara genomförda sommaren 2019. Målet är att dessa enheter ska bli våra mest effektiva och lönsamma, säger Morten Kristiansen.

Nyligen beslutades att verksamheten vid Moelven Tom Heurlin AB ska föras över från division Timber till division Wood från och med årsskiftet. Företaget har inte uppnått tillfredsställande lönsamhet med sin strategiska inriktning mot export, och kommer nu istället att samordnas med division Wood med en satsning mot den skandinaviska hemmamarknaden. Detta kommer på sikt att stärka Woods satsning på ytbehandling av trä och interiörpaneler och ge positiva resultatmässiga effekter, menar Morten Kristiansen. För koncernen samlat förväntas rörelseintäkterna öka något. Programmet för driftsförbättring och strukturering av koncernen i enlighet med strategiplanen fortsätter med hög intensitet och kommer att bidra till ökad lönsamhet i den underliggande driften.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063