23948sdkhjf

Cirkulär möbelekonomi kräver nytänk

Möbelproducenterna står inför både utmaningar och nya möjligheter när den cirkulära ekonomin går från idé till verklighet. Nya affärsmodeller, nytänkande design och djärva kunder efterlystes vid seminarium på Stockholm Furniture Fair.
Två ledande designers, Emma Olbers och Luca Nichetto, var eniga om att den cirkulär ekonomi och uthållig utveckling är en viktig del av designarbetet. Både materialval, konstruktion och logistik måste tänkas igenom från början.

– Ett exempel är att man ofta måste kunna montera isär en möbel för att transportera iväg den för återbruk eller återvinning av material. Det betyder både att man bör separera material och bygga möbeln så att den är lätt att ta isär.

Luca Nichetto påpekade att transporter av möbler kan vara mer betydelsefullt för miljöpåverkan än själva möbeln, vilket även det påverkar valet av konstruktion. Även själva processen att bygga möbeln måste tänkas igenom från uthållighetsperspektiv.

Cecilia Ask Engström, TMF, betonade att nya affärsmodeller behövs. Allt mer pekar mot att möbelbranschen i ökad grad kommer att erbjuda funktion i stället för att sälja möbler.

– Det finns redan exempel på att kunder väljer att arbeta så, konstaterade Cecilia Ask Engström.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078