23948sdkhjf

Ledare nr. 1 2017: Krama en robot

Förra året var ett år med flera stora investeringar i såg- och träindustrin. Ny fabrik för KL-trä i Bygdsiljum och ny såglinje i Tunadal var några av de största, och de pågående satsningarna kompletterades med beslut och utredningar om ytterligare stora investeringar i ny kapacitet. Supereffektiva fabriker är på väg i Sverige för produktion av sågade varor, förädlade produkter och stora trähus. Träindustrin tror på framtiden!

Nu kanske vi kan hoppas att nästa stora investeringsvåg ska komma inom bearbetningsindustrin. Småhus, möbler och träförpackningar kan på många håll produceras med betydligt högre grad av automatisering. Fler mätare och moderna mjukvaror kan öka flexibiliteten, fler robotar kan höja effektiviteten och förbättra arbetsmiljön.

Just robotar är inne i en intressant utvecklingsfas just nu. Var man tittar, på mässor, i tekniktidskrifter eller vid branschmöten, ser man i dag den nya tidens robotar. I stället för en imponerande men lite skrämmande robot bakom stålstaket ser vi alltmer robotar som vi kan ta i hand och arbeta tillsammans med. Samarbetsroboten har de senaste åren tagit steget från vision till produkter som man faktiskt kan köpa och använda.

Jag hoppas att det här blir den avgörande impulsen till att alla som skulle dra nytta av en eller flera robotar också investerar. Samarbetsroboten kan lättare än sina föregångare integreras i existerande miljöer, och möjligheterna till ett nära samarbete med människor borde passa många mindre företag. Robotar bakom staket kommer fortfarande att vara oumbärliga i många produktionslinjer, utvecklingen handlar inte om att ersätta dessa utan om att använda robotar i nya lägen och i nya företag.

Alla som läst eller sett någon science fiction kan den första robotlagen: en robot får inte skada en människa. Det har tagit tid, men nu börjar robotindustrin att kunna stå för den lagen utan att ta hjälp av yttre skydd. Så ta chansen, krama en robot och inled ett samarbete med tekniken. En ny tid är här, roboten har blivit en arbetskompis. Inte så kul att hänga med under fikarasterna kanske, men i produktionen kan den bli en pålitlig kollega.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063