23948sdkhjf

Stark start för byggmaterialhandeln

Bygg- och järnindex från branschorganisationen Byggmaterialhandlarna visar att försäljningen mätt på jämförbara enheter och i löpande priser ökade med 13,9 procent i januari, vilket är mycket bättre än vad organisationens ledning förväntat sig.
Byggmaterialhandeln inledde därmed året mycket starkt. Den avmattningstrend som branschen uppvisade under slutet av 2016 tycks därmed ha fått ett tvärt slut. Januari i år innehöll dock fler försäljningsdagar än januari i fjol, vilket påverkade byggmaterialhandelns försäljning positivt. Byggmaterialhandelns rullande tolv månaders tillväxt ökade även den, i och med januaris starka ökning, och ligger nu på 5,2 procent.
Med tanke på ett 2016 där försäljningstillväxten sjönk under de två sista kvartalen, och där december resulterade i en nedgång med 1,2 procent, trodde branschen på tuffare tider. Nedgången berodde framförallt på minskad försäljning till konsument, medan försäljningen till hantverkare och byggare gick fortsatt bra. Även januarisiffrorna ser ut att bäras upp av branschens proffsförsäljning, som i sin tur är en effekt av det kraftigt ökande nybyggandet, medan försäljningen till privatpersoner påverkats av både minskade ROT-avdrag och amorteringskrav.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.048