23948sdkhjf

Hållbar utveckling i möbelbranschen

Den nyligen avslutade möbelmässan, Stockholm Furniture & Light Fair, förstärkte ytterligare de trender mot mer naturliga material och träytor som märkts även vid de senaste årens möbelmässor. Möbler i trä, tillverkade i Norden, omfattar en hel rad av de stora megatrenderna så framgångarna är inte helt oväntade. Uthållig utveckling är en, ökat fokus på välbefinnande ett annat. Numera finns det väldokumenterade forskningsresultat som bekräftar den intuitiva uppfattningen att människor mår bra av att vistas i trämiljöer, via det europeiska forskningsprojektet Wood2New.

En annan intressant utveckling vid Stockholm Furniture & Light Fair är breddningen av ämnet, som även den gynnar träindustrin. I år satsade mässan på ett ökat fokus på arkitektur, både av inredningar och inom byggindustrin. Den kopplingen kan bara vara bra för trä som material, och gynnar även intresset och kunskaperna om bioekonomi, där trämaterialens betydelse börjar bli allt mer accepterad både i näringslivet och bland politiker. Ett mycket välbesökt seminarium om träbyggande vid Stockholm Furniture & Light Fair visar att ämnet nu tagit klivet ut ur branschens egna möten och kan vara i fokus i vilka sammanhang som helst.

Möbelmässan visade tydligt även på en annan trend, som det finns goda skäl att peka på. I en tid då många ifrågasätter globaliseringen, och protektionismen är ett ämne för politiker och media, slog Stockholm Furniture & Light Fair alla rekord för internationella besök både bland föreläsare, utställare och besökare. Kinas ambassadör deltog tillsammans med sin hustru i Svenskt Trä:s och Malmstens satsning på svensk design och svensk furu för den kinesiska marknaden. Globaliseringen är alltså inte döende, snarare en växande rörelse. Den internationella politiken och en eller annan tullparagraf kanske kommer att ändras, men globala kommunikationer och människors intresse för omvärlden kommer att se till att den globala handeln kommer att fortsätta växa.

Möbler, inredning och hus i svenskt trä är kompatibla med framtidens krav på uthållig utveckling och mänskligt välbefinnande. Träindustrin befinner sig på rätt tåg. Låt oss se till att framtiden inte bara växer i Sverige utan även produceras här!
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094