23948sdkhjf

Lena Ek: Substitution löser mer än klimatfrågan

– Bioekonomin är inte bara svaret på klimatfrågan. Minst lika viktigt är möjligheten att ersätta plast. Det menade Lena Ek, ordförande i Södra och före detta miljöminister, vid ett seminarium om export och bioekonomi i Stockholm.
Lena Ek var en av flera kvalificerade talare vid seminariet som arrangerades av Finlandsinstitutet. Hon menade vid att det växande problemet med mikroplaster är ett minst lika stort problem som koldioxidutsläppen.

– Men för mikroplaster och plastanvändning finns inga internationella avtal alls. Här kan substitution med träbaserade råvaror bli räddningen.

Lena Ek betonade att vi hittills bara börjat bläddra bland alla ämnen som finns i trä och som man skulle kunna använda för att ersätta dagens miljöstörande textilier, kemikalier och mediciner. Ett bekymmer är dock att man i EU på många håll lever kvar i ett 60-talstänk kring skogen, där man mest tänker papper och energi.

Den finska miljöpolitikern Satu Hassi höll med.
– I Finland har diskussionen stannat vid just mer papper och energi. Vi borde börja titta mer på värde och mindre på antal producerade ton. Vi borde också ägna mer fokus åt långlivade produkter som trähus och möbler, det ger bättre koldioxidlagring.

Per Lyrvall, sverigechef vid Stora Enso, pekade på företagets satsningar på innovationscentrum nära Stockholm och utveckling av nya trävaror i samarbete med forskare och andra företag.

– Men skogsindustrin behöver ta större ansvar för att informera politiker och andra makthavare, vi behöver få ut kunskapen om vilka möjligheter som finns med trä.

Mer om seminariet i nästa NTT. Läs gärna även om utvecklingen av nya byggmaterial på woodnet.se/nyheter/lvl-i-stort-byggprojekt
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079