23948sdkhjf

Norsk satsning på träbyggande

Norska träforskningsinsitutet, Treteknisk, har de senaste året ökat sitt arbete inom byggområdet. – Vi märker ett stort och ökande intresse för att bygga stort i trä, säger Thomas Orskaug, Treteknisk.

Treteknisk är en central organisation för kompetens i träfrågor i Norge, och det ökande intresset för stora trähus har inneburit att man satsar mer på såväl forskning och teknisk utveckling som information och konsultstöd till byggbranschen.

– Vi stärker nu kompetensen på ett konkret sätt genom att söka en ny avdelningschef med stark erfarenhet och kunskap från byggsektorn, säger Treteknisk vd Hilde Tellesbø.

Treteknisk är även en central aktör i klustret Arena Skog i Tröndelag, där Amund Skatvedt från Trekteknisk driver delprojektet Bygg.

– Vi tar med oss kunskaper härifrån till vår egen kompetensuppbyggnad, säger Hilde Tellesbø.

För träindustrin i sin helhet kan det betyda mycket att ny forskning och teknik om trä kopplas till byggande. Inte minst när både marknad och politiker vill ha ett mer hållbart byggande.

– Att Treteknisk nu stärker insatserna på byggsidan kommer att bidra till utvecklingen av konkurrenskraftiga lösningar i trä som marknaden efterlyser, säger Heidi Finstad, vd i branschorganisationen Treindustrien.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079