23948sdkhjf

Energieffektiva hus ska bli billigare

Ett innovationskluster för energieffektiva småhus (Besmå), har nu fått treårig finansiering från Energimyndigheten och sammanlagda anslag på 15 miljoner kronor. Målet är att driva energiutvecklingen för att hitta så kostnadseffektiva alternativ som möjligt.

Initiativtagare till Besmå är Trä- och Möbelföretagen, TMF.

– Det finns andra som jobbar för energieffektiva lösningar men skillnaden är vårt fokus på energieffektiva hus till en låg kostnad med industriell tillverkning. Husköpare är en grupp som redan är hårt utsatt på grund av olika finansiella krav, säger Anders Rosenkilde, chef för teknisk utveckling på TMF.

Anders Rosenkilde berättar att TMF sedan länge arbetat med att hitta och genomföra energieffektiva lösningar för att minska energiförbrukningen i nybyggda hus, ett arbete som nu kan underlättas med Besmå. Klustret syftar till att skapa förbättrade förutsättningar för produktion av kostnadseffektiva småhus med lågt energi- och effektbehov samt att öka förutsättningarna för fler lönsamma och energieffektiviserande åtgärder i befintliga småhus.

Anders Rosenkilde lyfter fram vikten av att hitta metoder som fungerar industriellt.

– Kostnaden måste ner för att det här ska få fart och för att lågenergihus ska kunna slå sig in bredare på husmarknaden. Det är inga problem att bygga ett passivhus med låg energiförbrukning, men merkostnaderna gör att de knappt utgör 1 procent av det totala småhusbyggandet under ett år. Vi måste hitta metoder som är anpassade till industriell tillverkning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062