23948sdkhjf

Facket kommenterar det nya löneavtalet

Avtalsansvarig: "Inga lönesänkningar för redan anställda arbetstagare och inte heller någon sänkning av lönen i branschen."
Skog Supply rapporterade tidigare om de sänkta ingångslönerna för personer som stått mycket långt från den svenska arbetsmarknaden, det framgick av ett pressmeddelande från Skogsstyrelsen.

GS Facket hävdar idag i ett pressmeddelande att det nya avtalet inte innebär någon lönesänkning. De menar att kombinationen av lägre lön och en omfattande utbildning samt en tidsbegränsning på avtalet är ett upplägg som bland annat rimmar väl med LO:s förslag om utbildningsjobb.

Det nya kollektivavtalet berör statligt anställda skogsarbetare och gäller avtalen VASA-Skog och VISST-avtalet.

VASA-Skog innehåller ett omfattande utbildningsinslag vilket är en förutsättning för nivån på ingångslönen för personer som länge stått väldigt långt utanför den svenska arbetsmarknaden. Avtalet är även tidsbegränsat till 12 månader. Att arbete kombineras med utbildning mot en lägre lön under en tidsbegränsad period är ett upplägg, som enligt GS Facket, liknar yrkesintroduktionsanställningar som även finns på andra fackförbunds avtalsområden.

– Skrivningen i avtalet innebär inga lönesänkningar för redan anställda arbetstagare och inte heller någon sänkning av lönen i branschen, säger Magnus Lindberg, avtalsansvarig ombudsman på GS i pressmeddelandet.

Magnus Lindberg säger också att det här är ett verktyg för att uppnå sysselsättningspolitiska mål.

– Skogsstyrelsen är inte en lönesättande aktör i skogsbruket utan en myndighet som bland annat har till uppgift att bidra till att uppnå sysselsättningspolitiska mål. Detta är ett verktyg för att uppnå det målet, säger Magnus Lindberg i pressmeddelandet.

VASA-Skog löper till och med 31 december 2019.

VISST-avtalet innehåller en löneökning och innebär att lägsta ingångslön är 22 000 kronor. Avtalet förlängs i perioder om ett år om inte uppsägning av någon av parterna sker.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094