
Läs också: Utökad skyddsjakt på hjort – ska skydda skogen
Inte långt efter regeringen gick ut med detta meddelande Skogsstyrelsen att man har stora problem med kronhjorten i Skåne, framför allt handlar det om de södra delarna av regionen, något som Henrik Andersson Skogsstyrelsens distriktschef Skåne, bekräftar för Skog Supply.
Läs också: Kronhjort skapar problem i Skåne
– Vi har haft väldigt stora problem, främst i granbestånd. Men nu ser vi att det geografiska området utvidgas. Det är ett större geografiskt område där vi i dag har stora problem. Vi ser också stora prtoblem med ädellöv trots kraftiga insatser med bland annat inhängning, säger han.
Den ökade problembilden märks av när det i dag är fler markägare som hör av sig till Skogsstyrelsen för hjälp och tips om hur problemen ska hanteras.
– Vi upplever att vi får mycket fler förfrågningar av slaget "vad ska jag göra?" och "hur kan jag lösa detta?". Det finns markägare som uppskattar kronhjort i sina marker men det upplevs nu att det har gått över en gräns.
Dovhjorten har på sina håll i Skåne tidigare varit ett stort problem vilket också har adresserats med skyddsjakt i vissa områden. Men hur regeringen har kommit fram till att Skåne har en fungerande förvaltning som ligger till grund för att regionen undantas skyddsjakten är svårt att svara på enligt Henrik Andersson.
– Jag vet inte exakt hur man dragit slutsatsen att vi har en fungerande förvaltning, det kan innebära att vi har en fungerande ordning men vi har inte nått fram till en bra situation med viltet. Lägger man ihop rådjur, kron- och dovhjort och älg har vi stora problem. I södra Skåne har vi stora problem med kronhjorten och i norra Skåne har vi främst problem med rådjur och älg.
Borde Skåne inkluderas i den utökade skyddsjakten?
– När det gäller dovhjort tycker jag nog det. När det gäller kronhjort har vi en utmaning kring antalet kronhjortar för att behålla arten. Behöver vi verkligen 3 000 djur? Det är någonting vi skulle vilja fördjupa närmare. Sedan är nästa steg om antalet är rätt räknat.
– Om en generell dispens för skyddsjakt är den bästa metoden för att minska skadorna och samtidigt skydda arten, det vet jag inte. Men att säga att vi inte har problem med vilt i Skåne är inte helt korrekt.